Jer cheesecake je uvijek dobar izbor. Ne znam za vas, ali ja ga baš često pripremam. Jednostavan je i ne oduzima mi puno vremena, a omiljen je svima. Ovaj put sam ga radila u kombinaciji sa slanim karamelom.
U nastavku je recept za New York Style Cheesecake.
Sastojci:
(za kalup od 18 cm)
Za podlogu:
- 200 g Digestive keksa
- 100 g maslaca
Za nadjev:
- 500 g sirnog namaza (Philadelphia ili po izboru), sobne temp.
- 120 g šećera
- 2 jaja L veličine, sobne temp.
- 25 g gustina
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 g milerama, sobne temp.
Za slani karamel:
- 60 ml vode
- 200 g šećera
- 160 ml vrhnja za šlag (mliječna mast), sobna temp.
- 45 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
Priprema:
Za podlogu kekse usitnite u sjeckalici, otopite maslac te sve pomiješajte. Na dno kalupa postavite papir za pečenje, prebacite podlogu te utisnite o dno i 2 cm ruba kalupa. Zapecite 5 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu sirni namaz i šećer izradite mikserom. Dodajte gustin, jaja, sol i vaniliju pa sve povežite nastavkom za kreme ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru. Sada dodajte mileram i kratko izradite.
Nadjev stavite preko podloge, pripremite vodenu kupelj (u dublju i veću posudu ili padelu postavite kalup s pripremljenim cheesom pa ulijte vrelu vodu do polovice posude.)
Pecite 40 minuta na 160 stupnjeva, ugasite pećnicu i ostavite još 30 minuta u ugašenoj pećnici. Ako ćete peći bez kupelji, pecite na 160 stupnjeva 35-40 minuta. Ohladite prije posluživanja.
Za karamel, vodu i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri (ne miješajte), kada šećer poprimi tamniju boju (treba potamniti i mirisati po karamelu, paziti da ne zagori), maknite s vatre.
Sada u tankom mlazu dolijevajte vrhnje uz stalno miješanje (pjenit će malo) zatim dodajte maslac, vratite na vatru dok se ne krenu stvarati mjehurići. Dodajte vaniliju i sol, prebacite u čistu staklenku i ohladite.
Tips&tricks
Vodena kupelj pomaže da vam krema ostane kremozna i svilenkastija, ali cheesecake možete peći i bez vode.
Foto: Nina Mrvica