Burrito, slasni smotuljak od tortilje, napunjen s grahom, rižom, salsom, guacamolom i drugim dodacima po želji poput umaka na bazi vrhnja, tvrdog (topivog) sira i zelene salate, popularan je meksički (i tex-mex) fast food koji se može složiti u raznim varijantama – mesnim, vegetarijanskim pa i veganskim.
U ovoj, ljetnoj, vrlo laganoj varijanti bez tortilje – uz rižu sam odabrala samo blago začinjeni grah i osvježavajuću salatu od rajčice, krastavca i luka te avokado, a ako volite, možete dodati i malo kukuruza ili zelene salate. Na kraju nipošto nemojte preskočiti limunov sok (ili još bolje, limetin, ako ju možete nabaviti) koji će cijelom jelu dati još okusa i svježine.
Što se količina tiče, možete ići s manje ili više, ali za kompletan i nutritivno kvalitetan obrok nastojte uravnotežiti količine svih elemenata ove burrito zdjele.
*Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su preporuka za 2 porcije
Sastojci:
(napomena: “šalica” u receptu odgovara mjeri američkog “cup” odnosno 240ml)
- 2 šalice skuhane riže, tipa jasmin ili basmati
- 1 manja konzerva smeđeg graha (240g graha)
- za salatu od rajčice: 1-2 rajčice (oko 300g), 1 svježi krastavac, 1/2 veće glavice crvenog luka, maslinovo ulje, sol po želji, malo limunovog soka (ili od limete), svježi korijander ili bosiljak (po želji)
- za posluživanje: avokado, komad limuna (ili limete), zelena salata i dr.
Priprema:
- Operite i narežite povrće za salatu od rajčice, začinite i ostavite na hladnom da odstoji i da se okusi povežu dok pripremate ostatak jela.
- Rižu skuhajte prema uputi na pakiranju. Treba biti rahla.
- Grah začinite s malo maslinovog ulja i limuna, pa po želji dodatno posolite i popaprite.
- U zdjelu posložite u hrpicama, jedno pored drugog – rižu, grah, salatu od rajčice (i dodatno povrće ako koristite) – pa poslužite uz avokado, komad limuna (limete) i umak po želji.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić