Služeno je – do jeseni živimo na bogatim salatama i punjenim papirkama. Ova salata sa slanutkom je odličan lagani obrok za vruće dane u kojima nam se ne da satima stajati nad štednjakom. Možete ju napraviti unaprijed i držati u hladnjaku ( za brzu večeru nakon cijelog dana na plaži🤞🏼), a slobodno sami iskombinirajte omiljeno povrće i grahoricu. Meni je slanutak uvijek broj 1, ali jednako će ukusno biti ako koristite grah ili leću. Datulje u salatama su mi super otkriće,svakako im dajte priliku. Odličan su balans feta siru i baš lijepo zaokružuju cijelu priču.
Sastojci:
- 200 grama kuhanog slanutka, ocijeđenog
- Avokado, narezan
- 200 grama cherry rajčica, prepolovljenih na polovice ili četvrtine
- Pola ljubičastog luka, narezanog
- 150 grama rikola
- Pola krastavca, narezan na tanke polumjesece
- 100 grama šparoga, narezanih na što tanje ( gulilicom za povrće)
- 2 svježe medjoul datulje, narezane na sitno
- 20 grama blanširanih badema (cca.2 žlice)
- Komad veganskog feta sira
Za dressing:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, naribana
- Korica pola limuna
- Sok pola limuna
- Prstohvat soli
- Žličica origana
- Žličica kopra ( svježeg ili suhog)
- Malo sitno sjeckanog peršina
Postupak:
- Bademe kratko popržite na tavici bez ulja. Sve sastojke za dressing ubacite u malu zdjelicu i dobro promiješajte.
- Na dno velike zdjele za salatu stavite rikolu pa ubacite i sve ostale sastojke. Malo posolite pa dodajte razmrvljeni feta sir i bademe.
- Dodajte polovicu dressinga, dobro promiješajte pa dodajte i drugu polovicu. Probajte i po potrebi doradite začinima.
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević