Burbon i borovnice: Čokoladni tart s amarettom i speculas podlogom

Burbon i borovnice: Čokoladni tart s
amarettom i speculas podlogom

Prosinac je mjesec kolača, torti i keksića. Recepti i predivne slike nam doslovno iskaču sa svih strana. Ali što ako baš niste skloni pripremi slastica i ne znate gdje početi? E pa takva sam vam i ja. Ne radim torte na kat, deset vrsta krema, tijesta mi ne idu, ne znam kad koje brašno koristiti… ali to ne znači da za blagdane svojoj obitelji ne želim napraviti nešto fino i slatko. Ovaj tart je baš savršen za to! Postupak je toliko jednostavan da će vam sigurno uspjeti čak i ako u životu kolač niste napravili. A ono što je najbolje od svega, okusom (i izgledom) može parirati bilo kojoj kompliciranoj torti. Dakle, nitko neće znati da vam je trebalo manje od 20 minuta da ga napravite. 😉

Čokoladni tart na blagdanski način

Za blagdanski štih sam koristila speculas kekse, a u kremu dodala malo amaretta. Ako ne konzumirate alkohol, slobodno ga izbacite. Umjesto njega možete dodati malo svježe cijeđene naranče.

Kokosovu kremu možete kupiti u dućanima zdrave hrane i nije isto što i kokosovo mlijeko. 

Alternativa bi bila da kupite kokosovo mlijeko (u konzervi) i pustite ga 24 sata (u najgorem slučaju preko noći) i iskoristite dio na vrhu koji se stisnuo. Kad otvorite konzervu bit će vam jasno o čemu pričam. Ako koristite kokosovo mlijeko, trebat će vam 2 konzerve (jer ćemo iskoristiti samo dio koji se stisnuo, što je otprilike pola pakiranja) ostatak kokosove vodice koja vam ostane upotrijebite u smoothieu. 

Čokoladu koju sam koristila je tamna čokolada sa 80 posto kakaa, ali sve iznad 50 posto će biti u redu. 

Dakle, za sve slastičare početnike predstavljam vam čokoladni tart s amarettom i speculas podlogom. 

Sastojci za podlogu:

  • 250 grama speculas keksa
  • 2 žlice sirupa od datulja (manje ili više, po želji) 
  • 150 grama veganskog maslaca sobne temperarure 

Sastojci za kremu:

  • 400 ml kokosove kreme
  • 250 grama tamne čokolade
  • Prstohvat soli
  • 80 ml amaretta

Za ukrašavanje:

  • Nekoliko speculas keksića
  • Malo svježeg ribizla
  • Krokant od badema

Postupak:

U multipraktiku usitnite kekse, dodajte im maslac narezan na komadiće i javorov sirup pa još kratko blendajte dok se svi sastojci dobro ne povežu. 

Ovaj dio možete napraviti i ručno, samo će vam trebati malo više vremena. 

Kalup za tart obložite papirom za pečenje i dobro utisnite smjesu za podlogu. Koristite dno čaše, lakše je nego rukama. 

Kad ste smjesu ravnomjerno utisnuli stavite ju u zamrzivač nekoliko minuta,  da se dobro stisne dok vi pripremate kremu. 

Na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu razlomljenu na manje komade u kokosovoj kremi. Miješajte sve dok ne dobijete svilenkastu teksturu i pazite da vam se čokolada ne uhvati za dno posude. Kad ste gotovi, dodajte prstohvat soli i amaretto pa još jednom promiješajte.

Izvadite podlogu iz zamrzivača i prelijte je gotovom kremom. Krema će biti jako tekuća, ali ne brinite, stisnut će nakon nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći) 

Kad se tart malo stisne, ukrasite ga po želji. Kiselkasti ribizl jako dobro paše bogatom okusu čokolade pa bih vam svakako preporučila da idete u tom smjeru. 

Tart držite u hladnjaku do 3 dana.

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

Učitati još
Zatvori