Browniesi su jedan od omiljenih čokoladnih deserata na svijetu i gotovo da ne postoji osoba koja ih ne voli. Browniese možete pripremati u sto različitih vezija, ovisno o svom ukusu i onome što volite.
Journalova gastro blogerica Katarina Đozović je u sklopu našeg božićnog gastro specijala podijelila recept za browniese u dvije verzije – čokoladnoj i onoj od batata, a ono najbolje od svega je da su obučeni u božićno ruho. Upravo je ukrašavanje najljepši dio izrade ovih preukusnih kolača u kojima će najviše uživati najmlađi članovi vaše obitelji.
Recept je u nastavku!
Čokoladni brownie
Sastojci:
- 2L jaja (3S)
- 140 g otopljenog maslaca
- 15 ml ulja
- 1/2 žličice soli
- vanilija
- 200 g šećera
- 70 g brašna
- 50 g kakaa
- 100-150 g nasjeckane čokolade (50 g čokolade možete zamjeniti orašoidima ili suhim voćem po izboru)
Postupak:
Pjenjačom par minuta izmješajte jaja, otopljeni maslac, ulje, sol, šećer i začine. Na kraju dodajte brašno i kakao, po mogućnosti prosijano, te kratko sjedinite (bez puno miješanja). Dodajte 3/4 nasjeckane čokolade.
Ulijte smjesu u manji protvan (20×25) obložen pek papirom te poravnajte. Po vrhu pospite još čokolade i orašoida po želji. Pecite na 175°C cca 20 minuta.
Izvadite i ostavite u protvanu jos 20-ak minuta da se ohlade, narežite i poslužite. Možete ih i složiti u kutiju te čuvati u frižideru do tjedan dana.
Ukrašavanje:
Najljepši dio je ukrašavanje. Možete to napraviti s otopljenom čokoladom, royal icingom od šećera u prahu i bjelanjaka ili smjesom krem sira i meda. Smjesu od sira napravite tako da 2-3 žličice mascarpone sira razmutite s 2-3 žlice mlijeka po izboru i 1 žličicom meda. Opcinalno smjesu podijelite na manje dijelove i obojite ih jestivom bojom za kolače (crvena, zelena).
Smjesu za ukrašavanje stavite u vrećicu i stisnite u jedan ugao. Potom sasvim malo odrežete vrh škarama te iscrtavajte ukrase po želji. Male Rudolfe, božićna drvca s kuglicama, snjegoviće ili Djeda Božićnjaka. Poslužite s dodacima od šarenih bombona, štapića ili pereca.
Brownie od batata
Ako vam zatreba neki zdraviji kolač u ovom slatkom mjesecu, ovo je bezgrešni brownie prikladan i za najmanje.
Sastojci:
- 450 g pečenog ili kuhanog batata*
- 4 pune žlice kakaa
- 120-140g paste od datulja (ili natopljenih datulja)
- 80 g mljevenih badema/lješnjaka
- 80 g zobenog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- cimet ili pumpkin spice
- 2 pune žlice kokosovog ulja (4 otopljenog)
- dodaci po izboru (orašidi, čokolada, suho voće)
*oprani batat s korom i izboden vilicom peći dok ne omekša (ovisi o njegovoj veličini) na 170°C cca 30-40min za srednju veličinu. Provjeriti s vilicom da li je unutrašnjost mekana, oguliti i koristiti. Ako ga kuhate, dobro ga ocjedite i posušite prije nastavka korištenja.
Postupak:
Pečeni i omekšali batat izgnječite vilicom, dodajte pastu od datulja te sjedinite. Dodajte sve preostale sastojke, dobro izmješajte. Peći u pećnici na 190°C cca 30 min.
Ukrasite otopljenom čokoladom, perecima, crvenim bombonima ili šarenim jestivim perlicama s vašim najmanjima.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović