Još su tri dana ostala do Božića, što znači da smo pripreme ubacili u petu brzinu. Kupuju se posljednji pokloni, a ukoliko još niste odlučili što darovati svojim najmilijima, možda ćete ideju pronaći u našim shopping vodičima.
U tijeku su i posljednje pripreme za božićnu trpezu. Vjerujemo da ste većinu kolača već pripremili, no sigurno je ostalo vremena i mjesta za još pokoju slasticu koju ćete servirati na blagdanski stol. Danas vam stoga donosimo recept naše gastro blogerice Katarine Đozović za božićnu zvijezdu.
Božićna zvijezda punjena čokoladom i Nutellom oduševit će vaše ukućane. Možete ju ispeći za doručak ili se njome zasladiti nakon božićnog ručka. Uz to, savršeno će izgledati kao ukras na stolu. Uživajte u trganju krakova i aromi božićne zvijezde po vašem ukusu!
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 instant kvasac
- 1 žlica meda
- 2dcl mlijeka
- 3 jaja srednje veličine
- 4 čaše brašna
- 1 žličica soli
- 60 g maslaca (omekšalog)
- korica limuna
- vanilija ili vanilin šećer
Punjenje po izboru (*obilato namažite svaki kat):
- čokolada (150 g tamne čokolade rastopiti sa 60 g maslaca)
- Nutella
- pekmez
- 80 g omekšalog maslaca, obilato posut smeđim šećerom i cimetom
Premaz:
- 1 žumanjak
- sok od pola naranče
- 2 vanilin šećera
Postupak:
Kvasac, med i pola količine toplog (ne kipućeg) mlijeka pomiješajte i pustite da naraste. Za to vrijeme izmiksajte jaja, dodajte brašno te mješavinu kvasca koji je narastao i sve preostale sastojke. Ručno zamjesite kompaktno tijesto (3-5minuta). Ako vam je preljepljivo, dodajte još 1-2 šake brašna. Tijesto se treba lijepo odvajati od stjenki posude.
Izrađeno tijesto ostavite da se udvostruči te prekrijte prozirnom folijom (cca 2-3h). Udvostručeno tijesto izručite na pobrašnjenu površinu te podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u lopticu te izvaljajte na veličinu željenog kruga.
Na pek papir slažite jedan krug tijesta, premažite ga nadjevom te poklopite s drugim krugom te nastavite slagati do zadnjeg kruga tijesta koji se ne premazuje. U sredinu tijesta stavite preokrenutu manju šalicu te nožem režite tijesto od šalice prema rubu – prvo na 4 jednaka dijela, zatim svaku četvrtinu na pola. I onda svaki dio još jednom na pola dok ne dobijete ukupno 16 dijelova. Uzmite po dva susjedna kraka te ih istovremeno vrtite prema van (u suprotnom smjeru jedan od drugog) dva puta i spojite na dnu. Ponovite s preostalim dijelovima dok ne dobijete 8 krakova “zvijezde”.
Zvijezdu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da naraste minimalno 45 min. Možete ju u ovom koraku odmah ispeći ili ju spremiti u frižider i ujutro ispeći svojoj obitelji za doručak.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C cca 30min. Zadnjih 10 min prije kraja pečenja, zvijezdu izvadite i premažite sa smjesom od razmućenog žumanjka, sokom pola naranče te 2 vanilin šećera. Vratite još 10 min u pećnicu da se zarumeni.
Poslužite toplu posutu šećerom u prahu. Uživajte u trganju krakova i aromi božićne zvijezde po vašem ukusu.
*Po želji navedeno tijesto možete koristiti i sa slanim punjenjem, samo izostavite slatke začine, a tijesto u slojevima premažite šalšom od rajčica i topljivim sirom te pršutom po želji.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović