Božićna panj torta s čokoladnim biskvitima i finom kremom od kokosa, s biskvitima koji su rolani tako da dobijete jednu veliku spiralnu tortu.
Ukrašena dekoracijom poput brezine kore zasigurno će privući najviše pažnje vaših prijatelja i obitelji. Zbog svog zimskog izgleda idealna je za Božić ili Novu godinu.
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja, L veličine
- 150 g šećera
- 70 g ulja
- 120 g glatkog brašna
- 30 g kakao praha
- 5 g praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Krema:
- 250 g mlijeka
- 30 g gustina
- 100 g šećera
- 50 g kokos brašna
- 1 žličica ekstrakta vanillije
- prstohvat soli
- 200 g maslaca, sobne temperature
Za dekoraciju, po želji:
- 300 g bijelih candy meltsa (ili bijele čokolade za kuhanje/bijela kuvertura)
- 10 g tamne čokolade
Priprema:
Biskvit:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite pekač veličine 42×30 cm ili sličnih dimenzija, a zatim ga obložite papirom za pečenje. Lagano namastite i papir za pečenje.
- Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol u zdjelu.
- Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i blijede boje, 5-7 minuta.
- Dodajte ulje i ekstrakt vanilije, pa miksajte još oko 1 minute.
- Koristeći špatulu nježno umiješajte suhe sastojke dok se potpuno ne sjedine.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljen pekač. Pecite 10 minuta ili dok čačkalica izađe čista.
- Na ravnu površinu stavite kuhinjsku krpu i lagano ju posipajte kakaom ili šećerom u prahu. Pečen biskvit nježno okrenite na pripremljenu krpu, odstranite gornji sloj papira za pečenje. Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.
Krema:
- Otprilike 200 grama mlijeka zagrijte do slabog vrenja. Gustin, šećer, vaniliju i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka pa dodajte u vruće mlijeko, dodajte kokos brašno i kuhajte oko 5 minuta dok se ne zgusne. Ohladite. Omekšali maslac kremasto izmiksajte i dodajte u kremu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte pa prerežite dužom stranom na 3 jednaka dijela. Na svaki dio razmažite oko 3 žlice kreme. Zarolajte jedan dio, pa kraj prve rolade stavite na početak drugog dijela biskvita, tako da jedan sloj postane produžetak drugog, tj. drugi nadjeveni biskvit omotajte oko prvog. Treći dio biskvita stavite na kraj drugog i omotajte oko drugog dijela, da dobijete široku roladu.
- Roladu okrenite tako da je spirala na dnu i prebacite na tanjur ili pladanj i stavite u hladnjak.
- Ukrasite bo želji, samo premažite kremom i posipajte stranice torte kokosom ili napravite efekt brezine kore.
Za efekt brezine kore, po želji:
- Rastopite tamnu čokoladu. Lim prekrijte papirom za pečenje. Učvrstite papir ljepljivom trakom. Koristeći mali kist, tamnom čokoladom crtajte uzorke poput brezine kore (točkice, crtice, krugove i slično). Stavite u zamrzivač.
- Candy melts (ili bijelu čokoladu) rastopite na pari. Ostavite da se ohladi, ali da je još maziva. Izvadite lim iz zamrzivača i u tankom sloju premažite bijelom čokoladom. Vratite u zamrzivač da se potpuno stegne. Okrenite lim tako da je kraća strana prema vama. Odignite papir za pečenje pa rukama trgajte (ili režite nožem) komade čokolade tako da dobijete duge trakice u visini torte. Ako koristite bijelu čokoladu, ona će se dosta brzo topiti pa slobodno vratite u zamrzivač na nekoliko minuta (moguće je da će vam se neke trake previše zdrobiti, ali ne brinite, jednostavno ih zalijepite za tortu kao i ostatak čokoladnih traka).
- Ostatak kreme premažite po vrhu i stranicama torte, a trake čokolade okomito lijepite na stranice torte kao koru drveta.
Ugodne blagdane želim!
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek