Bake me by Nina: Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, a mi imamo i savršen recept
Bake me by Nina: Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, a mi imamo i savršen recept

Bake me by Nina: Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, a mi imamo i savršen recept

Baskijski cheesecake je jedan od najjednostavnijih cheesecakeova i torti od sira. Za njegovu pripremu vam treba nekoliko sastojaka koje smiksate i spreman je za pečenje.

Ono što posebno volimo kod njega je taj divan rustikalni izgled. Ovaj cheesecake se peče u papiru za pečenje pa ima specifičan izgled kolača iz ‘škartoca’. Često ga nazivaju i izgoreni cheesecake jer mu površina poprimi prepoznatljivu tamnu nijansu smeđe boje.

Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, stoga pazite na vrijeme pečenja. Kad ga izvadite iz pećnice, prodrmajte kalup i on će se ponašati kao puding s mekanom unutrašnjosti i čvrstom površinom. Također, neka vam svi sastojci budu sobne temperature.

Baskijski cheesecake je idealan iz sve vrste džemova, preljeva, voća i sl. U nastavku vam donosimo recept ako ga želite sami spraviti, a kupiti ga možete u Le Kolaču u Zagrebu i Oš kolaču u Splitu.

Sastojci:

  • 600 g sirnog namaza poput ABC-a
  • 210 g šećera
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • žličica arome vanilije
  • 45 g glatkog brašna
  • 380 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Kalup obložite papirom za pečenje, ja koristim dva papira kako bi sa svih strana papir bio iznad ruba kalupa.
  • Sirni namaz sobne temperature i šećer izradite mikserom dok ne dobijete kompaktnu i kremastu teksturu. Dodaje jaje po jaje miksajući cijelo vrijeme.
  • Sada dodajte prosijano brašno, sol i aromu vanilije. Mikserom sve povežite.
  • Na kraju dodajte vrhnje za šlag.
  • Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 50- 55 minuta, odnosno dok vam površina cheesecakea ne dobije specifičan tamni izgled. Kada izvadite cheesecake iz pećnice, površina treba biti tamna, a unutrašnjost mekana. Kad protresete kalup, cheesecake se treba ponašati kao puding.
  • Cheesecake ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  • Poslužite uz dulce de leche, voće, džemove ili sam.

Dobar tek!

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Bake me by Nina

Učitati još
Zatvori