Bake me by Nina: Najslađa božićna kutija s omiljenim keksima

Bake me by Nina: Najslađa božićna
kutija s omiljenim keksima

Prosinac mi je najdraži mjesec za izradu keksića jer nema ništa ljepše od mirisa toplih keksića i aromatičnih začina u hladnim zimskim danima. Keksići jednostavno ispune dom nekom posebnom toplinom. Podsjete nas na djetinjstvo, na kuhinju prepunu brašna i cijelu obitelj koja ih izrađuje. Oni bude i stvaraju predivne uspomene, zar ne?

Do Božića je ostalo još malo vremena pa je sad idealno vrijeme da započnete s pripremom. Osim na blagdanskom stolu, keksići su i predivan poklon. Sve što trebate napraviti je vaše omiljene keksiće složiti u kutiju. Možete koristiti metalnu, ukrasnu kartonsku ili je izraditi sami. Također, keksiće možete posložiti tako da svaku vrstu stavite u zasebne prozirne vrećice ili ih možete posložiti na papir kojim ste obložili kutiju. Neka vam papir bude dovoljno velik kako bi mogli s njim i prekriti keksiće. Neke možete vezati prigodnim trakicama i na taj način dodatno ukrasiti kutiju.

Ja sam u svoju božićnu kutiju stavila svoje najomiljenije blagdanske keksiće – linzere, gingerbread čovječuljke, speculase, shortbread (prhke) keksiće i tradcionalne medenjake s utisnutim orahom, a u nastavku pronađite recept za svake.

Linzeri

Sastojci:

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 1 jaje L veličine
  • 5 g cimeta
  • 5 g vanilin šećera
  • 2 g soli
  • 250 g glatkog brašna

Priprema:

  • Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  • U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja. Izradite tijesto. Bit će ljepljivo.
  • Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
  • Tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
  • Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
  • Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.
  • Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu. Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade. Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
  • Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

Gingerbread čovječuljci

Sastojci:

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g smeđeg šećera
  • 140 g meda
  • 1 jaje L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice začina za medenjake

Priprema:

  • Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera.
  • Dodajte im rastopljeni i prohlađeni med i aromu vanilije. Sve dobro promiješajte.
  • Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
  • U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake. Postepeno dodajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
  • Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje tri sata kako bi se tijesto dovoljno stisnulo.
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  • Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu 3 milimetra pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-11 minuta, odnosno dok ne porumene.
  • Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite glazurom po želji.
  • Keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana. Gingerbread keksići su najukusnji nakon nekoliko dana.

Speculas

Sastojci:

  • 250 g maslaca sobne temeprature
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 14 g cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 450 g glatkog brašna
  • 20 g mlijeka

Priprema:

  • Maslac sobne temeprature pjenasto izradite sa smeđim šećerom. Dodajte jaje pa sve povežite.
  • U zasebnu posudu pomiješajte brašno, cimet, klinčić i muškatni oraščić pa sve dodajte smjesi s maslacem.
  • Sada dodajte 20 g mlijeka pa izradite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
  • Prebacite ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata.
  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  • Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu 3 milimetra.
  • Pomoću kalupića iskidajte komade po želji.
  • Pecite 7-12 minuta, odnosno dok vam keksići lagano ne porumene.
  • Gotove keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

Shortbread

Sastojci:

  • 225 g maslaca sobne temeprature
  • 115 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 žumanjaka
  • 320 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Glazura:

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka

Priprema:

  • Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
  • Sada smjesi dodajte brašno pa sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
  • Tijesto izvadite na prozirnu foliju i omotajte ga pa spremite u hladnjak na sat vremena kako bi se dodatno stisnulo.
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  • Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
  • Razvaljate ga na debljinu 4-5 milimetara. Kalupićima utisnite željene oblike pa ih pažljivo prebacite na pripremljeni kalup. Preostalo tijesto nanovo razvaljate, utisnite oblike pomoći kalupića i prebacite na pripremljen lim. Ovo ponavljajte dok ne potrošite svo brašno.
  • Keksiće pecite 7-9 minuta. Pazite da vam ne potamne.
  • Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje prije nego ih ukrasite.
  • Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Glazuru stavite u slastičarsku vrećicu, napravite maleni otvor te ukrasite keksiće po želji.

Tradicionalni medenjaci s utisnutim orasima

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 150 g meda
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice anisa
  • 1/4 žličice klinčića
  • DODATNO: polovice oraha

Priprema:

  • Med ugrijte pa pustite da se malo ohladi.
  • Brašno prosijte pa mu dodajte šećer, sodu bikarbonu i začine. Pomiješajte sve.
  • Sada brašnu dodajte maslac sobne temperature, med i razmućena jaja pa zamijesite tijesto.
  • Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na nekoliko sati.
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  • Neka vam svaka kuglica iznosi oko 20 g. Rukama oblikujte kuglice i postavite ih na lim obložen papirom.
  • Napravite razmak između kuglica kako se prilikom pečenja ne bi spojile.
  • Na posložene kuglice, po želji utisnite polovicu oraha ili cijeli badem.
  • Pecite 10 minuta ili dok ne vidite da su medenjaci porumenili.
  • Gotovi medenjaci će biti mekani, hlađenjem će se malo stisnuti.
  • Medenjake spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

Foto: Bake me by Nina

Učitati još
Zatvori