Komad dobre čokoladne torte se teško čime može nadmašiti. Zar ne? Jer čokolada je odabir s kojim nikad ne možete pogriješiti, a torta koja je cijela napravljena od čokolade je definitivni must have među slasticama.
Čokoladna ganache torta mi je savršen odabir za obilježiti neke lijepe trenutke, proslaviti rođendane ili za druženje s prijateljima. Bogata čokoladna krema, prozračan biskvit i predivan čokoladni ganache kojim je obložena, ovu su tortu učinili omiljenom. Osim divne čokoladne note, ova torta je obogaćena kavom u biskvitu koji tako lijepo produbi okuse. I ta divna smeđa boja koja dominira cijelom tortom je idealna za ukrašavanje.
Tortu možete ukrasiti svježim cvjetovima, čokoladnom kremom, puslicama od meringue ili čime god želite. Pustite mašti na volju i prilagodite izgled vašim željama. Recept je u nastavku.
Sastojci:
Biskvit:
- 300 g glatkog brašna
- 375 g šećera
- 75 g kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 150 g ulja
- 3 jaja L veličine
- 285 g mlijeka
- 285 g kipuće vode
- 7 g instant kave ili jedan espresso
Krema:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g vrhnja za šlag
- 25 g maslaca
- 45 g šećera
- 80 g milerama ili kiselog vrhnja
Čokoladni ganache:
- 400 g čokolade za kuhanje
- 200 g vrhnja za šlag
Priprema:
Biskvit:
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Promiješajte.
- Dodajte ulje i mlijeko pa mikserom izradite smjesu. Sada dodajte razmućena jaja i sve povežite miksajući na srednjoj brzini minutu do dvije.
- Dodajte kipuću vodu kojoj ste nadodali instant kavu ili espresso. Mikserom na najlaganijoj brzini kratko povežite smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe.
- Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi. Ohlađeni biskvit poravnajte po potrebi kako bi vam torta bila pravilnog oblika.
Čokoladna krema:
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag, maslac i šećera. Lonac stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
- Komadićima čokolade dodajte smjesu s vrhnjem. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Sada umiješajte mileram ili kiselo vrhnje koristeći pjenjaču. Pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti.
- Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta, samo je mikserom dobro izradite.
Čokoladni ganache za oblaganje torte:
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
- Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i malo stisne kako bi ga mogli koristiti za oblaganje.
Slaganje:
- Na pladanj za torte postavite biskvit. Odvojite pola količine kreme i stavite je na biskvit.
- Sada dodajte drugi biskvit i ponovite isto s preostalom kremom.
- Postavite i treći biskvit pa cijelu tortu obložite čokoladnim ganacheom.
- Tortu stavite u hladnjak preko noći.
- Tortu prije posluživanja ukrasite po želji. Ja sam koristila svježe cvijeće iz ekološkog uzgoja.
Tekst & foto: Bake me by Nina