Bake me by Nina: Babka vijenac s orasima i cimetom

Bake me by Nina: Babka vijenac s
orasima i cimetom

Babka je poljski slatki kruh. Jako je mekan i prije svega ukusan. Babka se može puniti različitim nadjevima, od voća do čokolade i orašastih plodova. Znate li po kome je babka dobila ime? Na poljskom babka znači baka.  

Ovaj slatki kruh je postao slavan diljem svijeta i može se naći u jednim od najpoznatijih pekarnica na svijetu. Jeste li gledali epizodu Seinfelda “The Dinner Party” u kojoj Jerry i Elaine nisu uspjeli kupiti zadnju babku od čokolade?  

Tijesto sadrži jaja i maslac pa je mekano i podatno, nije ga teško zamijesiti ni razvaljati, a rezultat je zaista predivan.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 180 m mlakog mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 130 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 650 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli

Za nadjev:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 3 žličice cimeta
  • 120 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica po želji

Za sirup:

  • 200 g vode
  • 200 g šećera

Priprema:

  • U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite mlako mlijeko, kvasac, prosijano brašno, žličicu soli, šećera, prethodno umućena jaja i maslac sobne temperature.
  • Mikserom s nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite tijesto. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično. Ako koristite mikser trebat će vam 6- 8 minuta, ako mijesite rukama 10 -12 minuta.
  • Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Možete ga ostaviti i preko noći u hladnjaku.
  • Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperaturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu pa tijesto razvaljajte na otprilike 3 milimetra. Neka vam okvirna dužina tijesta bude 70 cm, a širina 30 cm.
  • Tijesto premažite maslacem sobne temperature. Šećer i cimet pomiješajte po pospite po tijestu.
  • Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranu (onu od 70 cm). Zarolano tijesto oštrim nožem uzdužno prepolovite. Polovice oprezno posložite u znak X pa ispletite babku tako da prebacujete jednu stranu preko druge.
  • Babku posložite u krug i spojite krajeve. Prebacite je na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Babku prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom.
  • Nakon što je tijesto odmorilo, babku pecite 35 -40 minuta na 180 stupnjeva.
  • Dok se babka peče vi pripremite sirup. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer i vodu. Kada se sav šećer otopi, maknite sirup s vatre. Tek pečenu babku premažite sirupom.
  • Ohladite prije posluživanja.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Nina Mrvica

Učitati još
Zatvori