Babka je poljski slatki kruh. Jako je mekan i prije svega ukusan. Babka se može puniti različitim nadjevima, od voća do čokolade i orašastih plodova. Znate li po kome je babka dobila ime? Na poljskom babka znači baka.
Ovaj slatki kruh je postao slavan diljem svijeta i može se naći u jednim od najpoznatijih pekarnica na svijetu. Jeste li gledali epizodu Seinfelda “The Dinner Party” u kojoj Jerry i Elaine nisu uspjeli kupiti zadnju babku od čokolade?
Tijesto sadrži jaja i maslac pa je mekano i podatno, nije ga teško zamijesiti ni razvaljati, a rezultat je zaista predivan.
Sastojci:
Za tijesto:
- 180 m mlakog mlijeka
- 10 g suhog kvasca
- 130 g šećera
- 2 jaja L veličine
- 150 g maslaca sobne temperature
- 650 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
Za nadjev:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 3 žličice cimeta
- 120 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica po želji
Za sirup:
- 200 g vode
- 200 g šećera
Priprema:
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite mlako mlijeko, kvasac, prosijano brašno, žličicu soli, šećera, prethodno umućena jaja i maslac sobne temperature.
- Mikserom s nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite tijesto. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično. Ako koristite mikser trebat će vam 6- 8 minuta, ako mijesite rukama 10 -12 minuta.
- Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Možete ga ostaviti i preko noći u hladnjaku.
- Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperaturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu pa tijesto razvaljajte na otprilike 3 milimetra. Neka vam okvirna dužina tijesta bude 70 cm, a širina 30 cm.
- Tijesto premažite maslacem sobne temperature. Šećer i cimet pomiješajte po pospite po tijestu.
- Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranu (onu od 70 cm). Zarolano tijesto oštrim nožem uzdužno prepolovite. Polovice oprezno posložite u znak X pa ispletite babku tako da prebacujete jednu stranu preko druge.
- Babku posložite u krug i spojite krajeve. Prebacite je na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Babku prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom.
- Nakon što je tijesto odmorilo, babku pecite 35 -40 minuta na 180 stupnjeva.
- Dok se babka peče vi pripremite sirup. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri stavite kuhati šećer i vodu. Kada se sav šećer otopi, maknite sirup s vatre. Tek pečenu babku premažite sirupom.
- Ohladite prije posluživanja.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica