Blagdani mi uvijek mirišu na naranču, a drugačije nije ni ove godine. Ovaj jednostavni kolač s narančom zaista može napraviti svatko jer vam treba samo jedna tepsija, a osvježavajućeg je i aromatičnog okusa zbog dodatka toplih začina. Spojila sam ga s kremom od bijele čokolade i krem sira, a ušećerenim brusnicama napravila božićnu jelku. Pustite mašti na volju i ukrasite ga onako kako baš vama odgovara, da bude zvijezda vašeg blagdanskog stola!
Sastojci:
Biskvit
- 5 jaja (L)
- 450 g glatkog brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 150 g bijelog šećera
- 250 g kiselog vrhnja
- 125 g svježe iscijeđenog soka od naranče
- 140 g maslaca
- 115 g suncokretovog ulja
- 2 + ½ žličice mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- 3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)
- ¾ žličice soli
- 1 + ½ žličice ekstrakta vanilije
*svi sastojci moraju biti sobne temperature
Krema od bijele čokolade i krem sira
- 375 g krem sira
- 220 g talijanskog mascarpone sira
- 40 g šećera u prahu
- 290 g kvalitetne bijele čokolade, rastopljene
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica jedne naranče
Priprema:
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C, odnosno 175 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23×32 cm.
U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, kardamom i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije.
Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, izradite zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Miksajte dok se sjedini.
Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji.
Savjet!
Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.
*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.