Ana’s Baking Chronicles: Kolač s jabukom i kremom od kupina pouzdano će vam razvedriti vikend
Jabuka se nerijetko smatra kraljicom voća. Vole ih i mali i veliki, ali nekako su svima najdraže skrivene u obliku deserta. Iako su tradicionalno spajane sa slatkim okusima karamele i vanilije, ovaj vam put donosim nešto malo drugačije da obogati vaš jesenski stol i iznenadi okusne pupoljke.
Sočni biskvit s jabukom i toplim jesenskim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića divno se spaja s laganom i kiselkastom kremom od kupina. Recept je izrazito jednostavan i super prilika za početnike u kuhinji, a osvojit će srca svih koji ga kušaju.
Sastojci
Biskvit
4 jaja (L)
420 g glatkog brašna
250 g smeđeg šećera
120 g bijelog šećera
360 g pirea od jabuka
100 g grčkog jogurta
140 g maslaca
115 g suncokretovog ulja
2 + ½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog klinčića
3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)
¾ žličice soli
1 + ½ žličice ekstrakta vanilije
*svi sastojci moraju biti sobne temperature
Brzi džem od kupina
350 g smrznutih kupina
200 g šećera
korica limuna
Krema
350 g talijanskog mascarpone sira
par žlica džema od kupina
100 g šećera u prahu
150 g vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)
Priprema
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C, odnosno 180 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23×32 cm.
U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, grčki jogurt, pire od jabuka i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije.
Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Smrznute kupine, koricu limuna i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još 15-ak minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad se umak zgusnuo, a višak tekućine ispario, protisnite ga kroz cjedilo ili usitnite štapnim mikserom. Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati 10-ak dana. Ako ne potrošite sve na kremu, možete ga dodati na izrezanu šnitu kolača – jako je ukusno! 🙂
U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, pomiješajte mascarpone, šećer i džem od kupina. Na kraju ulijte hladno vrhnje za šlag pa miksajte dok se sve ne sjedini i ne postane kremasto.
Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji.
Savjet!
Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.
*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.