Ana’s Baking Chronicles: božićni linzeri s pistacijama i brusnicama

Ana’s Baking Chronicles: božićni
linzeri s pistacijama i brusnicama

Na spomen Božića i blagdanski kolača, prvo nam na pamet uvijek padne puno različitih keksića. Ti mali, hrskavi zalogaji brzo su gotovi, a vole ih odrasli jednako kao i djeca. Linzeri se već tradicionalno spremaju svake godine, a da bi se smatrali izvedenicom izvornog recepta, u sebi moraju sadržavati orašaste plodove, baš kao Linzertorte od koje su i nastali. Uobičajeno ih pravim s tostiranim bademima, a sad sam se odlučila poigrati i staviti svima omiljene pistacije. S obzirom da se brusnice i pistacije sjajno slažu, upravo sam taj džem odabrala za punjenje. Međutim, možete koristiti i džem od malina ili naranče, nećete pogriješiti.

Sastojci :

250 g glatkog brašna
100 g prženih, slanih mljevenih pistacija
200 g omekšalog maslaca
115 g šećera
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli*
½ žličice ekstrakta vanilije
¼ žličice kardamoma

Brzi džem od brusnica
450 g smrznutih brusnica
400 g šećera
sok jedne naranče

šećer u prahu

Postupak:

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C, odnosno 175˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, prašak za pecivo, pistacije, kardamom i sol.

U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane pjenasto (2-3 min) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera)

U dva navrata dodajte mješavinu brašna i pistacija i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite tijesto u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku barem 1h.
Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi, zatim izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Izrezivačem u obliku božićnog drvca izrezujte kekse. Polovici izdubite «kuglice» pomoću drvenog štapića. Tijesto nemojte valjati više od 2x jer će inače keksi biti prežilavi.

Kekse pecite 9-10 min, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.

Smrznute brusnice i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još 10-tak minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad su brusnice omekšale, dodajte narančin sok i maknite lonac s vatre. Štapnim mikserom usitnite brusnice dok se ne pretvore u glatki džem. Ako je prerijedak, vratite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte povremeno miješajući dok se ne zgusne. Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati 10-ak dana u frižideru.
.
Kad ste spremni za slaganje, polovice s izdubljenim kuglicama najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom. Ako džem nije uspio izviriti kroz kuglice, onda nanesite dodatno radi efektnijeg izgleda.
Dobar tek! 🙂

• Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja.
• Ako ne koristite slane pistacije, onda dodajte ½ žličice soli u tijesto.

*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori