Jeste li ikada čuli ili probali freekeh?
Kako to s hranom u zadnje vrijeme biva, u potrazi za hranjivijim i zdravijim varijantama, sve “staro” postaje “novo”.
Freekeh naravno nije nova žitarica, ali će se definitivno sve češće nalaziti na našim stolovima te počinje imati cijelu vojsku pobornika koji su ujedno zagovornici zdravije prehrane.
Freekeh su zapravo mlada, zelena zrna pšenice. Tradicionalno nastaje tako da dok su zrna još zelena i nezrela, zapale se kako bi se kora oljuštila, a oslobodilo se zrno iznutra. Na taj način ostaje predivan slatkast, orašast okus.
Freekeh ima četiri puta veću količinu vlakana u usporedbi sa smeđom rižom te dvostruko više proteina od bijele riže.
Nižeg je glikemijskog indeksa, bogat je magnezijem, kalijem, kalcijem i željezom. Posjeduje probiotička svojstva koja olakšavaju probavu. Prilikom kuhanja, skuhajte je do kraja, ne bi smjela ostati hrskava!
Ako već niste, obvezno probajte ovu super žitaricu! Dijelim sa vama recept za jednu super salatu! Btw, freekeh se čita free – kah 🙂
Salata s freekehom
Sastojci (2 procije):
200 g freekeha
1 slatka jabuka + limunov sok (oguliti, narezati na ploške, prelijte limunovim sokom)
2 šake špinata (očistiti i oprati)
2 žlice badema (grubo narezati, tostirati)
4 mlada luka
2 režnja češnjaka (oguliti, spljoštiti)
Suhi chili (količina po želji, preporuka 2)
Himalajska sol
Crni krupni papar
Vinski ocat
Maslinovo ulje
Priprema:
Freekeh stavite kuhati po uputama na pakiranju. Odstranite samo dno mladog luka (1/4 od tamnozelenog dijela) te je operite. Zatim je narežite kako je prikazano na videu niže te ostavite u hladnoj vodi 30 minuta:
Chili sitno nasjeckajte. Kada se freekeh skuha, procijedite ga te u istu vodu u kojoj ste ga kuhali dodajte 2 režnja češnjaka. Kada voda uzavrije, kuhajte u njoj špinat, svega 3-4 minute. Zatim ga procijedite.
U velikoj posudi pomiješajte freekeh i špinat, zatim dodajte jabuku, chili, bademe i kapulicu. Začinite vinskim octom i maslinovim uljem te dodajte sol i papar! Sve ostavite 10-ak minuta da se okusi prožmu, nakon toga poslužite salatu!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?