Ova jednostavna, osvježavajuća i lagana slastica gotova je u tren oka. Možete napraviti preljev po želji, od raznog voća ili pak čokolade, karamele i slično. Panna cotta zbilja voli razne dodatke stoga je prilagodite po vlastitom guštu ili napravite ovu varijantu s breskvama. Breskve nakon kuhanja možete i izmiksati pa ćete dobiti gušći preljev. Krokante svakako preporučam jer daju dodatnu teksturu desertu.
RECEPT
Sastojci (za 4 serviranja):
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 1 žličica agar agara u prahu
- 1 žlica agavinog sirupa
- 2 breskve
- 4 žličice zaslađivača po želji (koristila sam javorov sirup)
- nekoliko listića svježeg ružmarina (opcionalno)
- krokant od badema
Priprema:
- Štapić vanilije prerezati po dužini i izvaditi unutrašnjost nožem.
- Staviti kokosovo mlijeko, vaniliju, sirup i agar agar u posudu za kuhanje, pomiješati i zakuhati.
- Kuhati dvije, tri minute na laganoj vatri uz miješanje.
- Prebaciti smjesu u silikonske kalupe i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u zamrzivač.
- Breskve narezati na kockice ili ploškice i staviti kuhati s malo vode (tek toliko da pokrije dno posude), par listića ružmarina i zaslađivačem po želji.
- Kuhati sve dok breskve ne omekšaju te izvaditi listiće ružmarina kada je gotovo.
- Servirati ohlađenu panna cottu s toplim ili ohlađenim breskvama i posipati krokantom od badema.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković