Još jedan trend s društvenih mreža – pancake platter, efektnog je izgleda i poziva na druženja s najdražim ljudima i dijeljenje finih, mekanih palačinki s raznim dodacima. Možete raditi slatke i slane varijante, servirati za doručak ili desert.
Kako napraviti pancake platter
Palačinke koje sam radila veganske su i bez glutena, od zobenih pahuljica s dodatkom jabučnog pirea za mekoću i prefini okus. Priprema je vrlo jednostavna, uz tek nekoliko sastojaka, a oduševit će vas okusom. Koristite svoj omiljeni recept za palačinke ili probajte za promjenu ove veganske. Palačinke sam servirala na dasci uz homemade namaz od lješnjaka i kakaa, kupovni džem od manga i limete, javorov sirup, maline, banane, kivi. Naravno da si možete složiti pladanj kako god želite, s kojim god dodacima. Pustite si mašti na volju, poigrajte se i oduševite sebe, ukućane ili goste ovim fora načinom serviranja.
Recept za palačinke:
- 1 šalica zobenog brašna
- 1/2 šalice pirea od jabuka
- 1 šalica vode
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 žličice cimeta
Priprema:
U blender staviti sve sastojke i izmiksati nekoliko trenutaka dok se svi sastojci ne ujedine. Smjesa treba biti malo gušća od one za klasične palačinke.
Palačinke peći na vrućoj neprianjajućoj tavi (možete je malo nauljiti).
Namaz od lješnjaka i kakaa:
- 2 šalice lješnjaka (300 g)
- 3/4 šalice kokosovog šećera u prahu
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica vaniljie
- 1 žličica soli
Priprema:
Lješnjake tostirati u pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumene i počnu puštati miris, otprilike 10 minuta. Pripazite da ne izgore. Izvaditi iz pećnice, pustiti da se malo ohlade te prebaciti u krpu, zamotati i trljati dok se ne skine kožica. Prebaciti očišćene lješnjake u blender (bilo bi dobro da je blender što jače snage) i miksati dok ne dobijete maslac. Zatim dodati kokosov šećer u prahu (samljeti šećer u mlincu za kavu/začine), kakao u prahu, vaniliju i sol te miksati nekoliko trenutaka dok se sve ne poveže. Možda će biti potrebno zaustavljati blender i skidati maslac sa stijenki blendera. Kada se sve povezalo, dodati kokosovo ulje dok blender radi i miksati još minutu. Prebaciti dobiveni namaz u staklenku i servirati. Možete ga staviti u hladnjak da se malo stisne ako želite da bude tvrđi.
NAPOMENA: kako bi ovaj recept uspio morate imate jak blender/multipraktik. Teško ćete ga moći napraviti, posebice da je glatki, ako imate slabiji blender.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Foodoris