Prozračna, osvježavajuća, svilenkasta i neodoljivo ukusna, panna cotta kod mene uvijek visoko kotira.
Osim toga, savršeno se jednostavno i brzo priprema.
Ipak, ako bih ovaj desert svrstavala prema godišnjim dobima, panna cotta mi je u kategoriji proljeće/ljeto. Jer, jede se dobro ohlađena i sjajno paše s bobičastim voćem.
Ovo je desert koji će odlično funkcionirati samostalno ali i savršeno zaokružiti one obilnije objede od nekoliko slijedova, zato će panna cotta s malinama krasiti naš ovogodišnji uskrsni stol.
Ova količina sastojaka bit će dovoljna za mali kalup, kao na fotografijama, odnosno za 5-6 individualnih porcija u čašicama, a ako želite napraviti panna cottu u kalupu za kuglof standardne veličine, poduplajte sastojke. I svakako koristite silikonski kalup.
Panna cotta
Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
200 ml mlijeka
2 žlice šećera
1 žlica meda
1 mahuna vanilije
Naribana korica 1 limete
10 g želatine
Preljev: 1 šaka malina, 2 žlice šećera, 3-4 žlice vode, sok 1 limete
Dekoracija: 10ak malina i listići mente
Postupak:
- Želatinu prelijte hladnom vodom (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.
- U posudu debljeg dna ulijte 200 ml vrhnja za šlag i 200 ml mlijeka, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu koricu limete. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još minutu.
- Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi.
- Dodajte preostalo vrhnje za šlag, promiješajte pa kremu procijedite kroz gusto sito/cjediljku kako bi se riješili naribane korice, zatim izlijte u kalup ili rasporedite u 6 manjih posudica.
- Kratko ostavite hladiti na sobnoj temperaturi a zatim još barem 5-6 sata u hladnjaku, da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta učvrstiti).
- Za preljev – u malu posudu stavite voće, lagano ga zgnječite vilicom, dodajte šećer i vodu i stavite na laganu vatru, dodajte sok limete i kratko kuhajte (2-3 minute). Maknite s vatre i procijedite (ako vam ne smetaju sjemenke malina, ne trebate cijediti. Želite li gušći preljev, kuhajte ga s malo gustina pomiješanog s vodom.
- Ohlađenu panna cottu prelijte voćnim preljevom i dekorirajte svježim voćem i listovima mente.
Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić