Ovi jednostavni keksići su idealni za popodnevnu kavu ili čaj. Gotovi su jako brzo, a sastojke uglavnom svi imamo doma. Umjesto bijele čokolade i pistacija slobodno stavite nešto po svom izboru – ja često stavim tamnu čokoladu i lješnjake, odlično će se uklopiti i bademi ili orasi. Ali ipak ova kombinacija s bijelom čokoladom i pistacijama mi je omiljena!
Sastojci:
- 80 grama veganskog maslaca sobne temperature
- 55 grama bijelog šećera
- 55 grama smeđeg šećera
- 140 grama brašna
- 30 ml biljnog mlijeka
- 1 žlica škroba (gustina)
- Pola žličice sode bikarbone
- Pola žličice praška za pecivo
- 40 grama pistacija, neslanih i narezanih na sitno
- 80 grama bijele čokolade, narezane na jako sitno
- Malo ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Prstohvat kardamoma
Postupak:
Zagrijte pećnicu na na 180 stupnjeva.
Maslac (na sobnoj temperaturi) mikserom izmutite s bijelim i smeđim šećerom, oko minute. Dodajte mlijeko pa miksajte još nekoliko sekundi.
Sad dodajte polovicu brašna, škrob, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli, kardamom i vaniliju pa ručno izmješajte i lagano dodajte ostatak brašna uz miješanje. Pazite da ne miješate previše, čim se sve spoji u homogenu smjesu gotovi ste. Smjesa treba biti ljepljiva. Ubacite komadiće čokolade i pistacije i još jednom promiješajte.
Oblikujte 10-12 loptica u posudu za pečenje pa ih lagano spljoštite žlicom da dobijete oblik keksa. Po želji, sad na vrh svakog keksića stavite još malo čokolade.
Ostavite prostora između svakog keksića, proširit će se pečenjem.
Pecite 11 minuta, izvadite pa ostavite minimalno 10 min dok ih ne maknete iz posude.
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević