Za bucolaj sam prvi put čula od Tee Mamut u vrijeme kada je imala svoju slastičarsku emisiju.
Za Uskrs sam u Berlinu i uvijek mi nedostaje pinca, ili sirnica kako se u Dalmaciji kaže, na blagdanskom stolu. A i prije i poslije, da se ne zavaravamo…
Radila sam je sama sve dok nisam pogledala spomenutu emisiju i otkrila bucolaj, tradicionalnu istarsku uskršnju slasticu. Nikada više pincu nisam napravila jer je ovo zaista dostojna i mnogo jednostavnija verzija. A kako tek miriše! Obožavam! Ako već do sada niste, obavezno probajte.
Ovo je moja, malo zdravija verzija u kojoj sam bijeli šećer zamijenila kokosovim i kravlje mlijeko biljnim, ali možete se držati originalnog Teinog recepta na ovom linku. Zbog kokosovog šećera su malo tamniji. Pokušala sam ih savijati i u obliku pletenice ili pužića, ali nije dobro, ne ispeče se kako treba, držite se klasičnog kruga.
Sastojci (za 10 komada):
50 dag glatkog brašna
10 g soli
100 g kokosovog šećera (ili bijelog)
korica 1 limuna
korica 1 naranče
80 g svinjske masti
125 ml mlijeka + za namakanje (kravlje ili biljno)
3 žumanjka
40 g svježeg kvasca
korica jednog limuna i naranče
10 g ruma (1 žlica)
2-3 žlice vode po potrebi
Priprema:
U mlako mlijeko razmrvite kvasac i stavite dobar prstohvat šećera kako biste aktivirali kvasac.
U zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke i na kraju dodajte kvasac. Zamijesite u glatko tijesto, ostavite na toplom sat vremena.
Podijelite tijesto na 10 kom (svaki komad od 90 g), formirajte u štapiće pa zavijte u krug. Položite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pustite da odstoji još pola sata. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i pecite 10 minuta, zatim prebacite na 180 stupnjeva i pecite još 15 min.
U lončiću zagrijte mlijeko, namočite pečene bucolaje (dok su još vrući) s obje strane i samo gornju uvaljajte u šećer. Poslužite hladno, ako uspijete dočekati!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte i sretan vam Uskrs!