Ove godine sam se skroz kasno ufurala u božićnu priču. Prvenstveno zbog preseljenja, pa smo imali goste, pa još jedne goste, pa opet radnici po kući i dani su prošli…
Sva najbliža obitelj dolazi kod nas u Berlin, tako da sam posla svakako imala, stoga mi je trebala jednostavna i ukusna slastica.
Malo sam improvizirala, ali nova božićna torta ispala je super. Malčice čak podsjeća na bajaderu, ali nisam je htjela tako nazvati da očekivanja ne bi otišla u krivom smjeru. Čokoljupci i ljubitelji paleo prehrane će biti zadovoljni!
Želim vam svima od srca blagoslovljen i ljubavlju ispunjen Božić! Uživajte sa svojim najmilijima…
Paleo božićna torta
Sastojci za biskvit (kalup od 26 cm):
2 žlice brašna tapioke
4 žlice sirovog kakaa
4 žlice kokosovog šećera
1 žličica himalajske soli
1/2 žličice sode bikarbone
4 jaja (lagano umućena)
200 g couverture čokolade
80 g javorovog sirupa
100 g maslaca
1 čepić vanilije
4 žlice sirupa od bazge (ili jabuke ili limuna)
1 espresso (ili 2 žlice kuhane crne kave)
Sastojci za kremu:
250 g ricotta sira
250 g vrhnja za šlag (najmanje 32% mliječne masti, idealno 36%)
250 g namaza od badema i tonke (ili bilo koji sličan namaz po izboru, npr. od makadamije)
1 žličica limunovog soka
Kokosov šećer (po želji)
Ukrašavanje:
Tostirani bademi
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pećenje obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte suhe sastojke. Odložite sa strane.
Na pari otopite čokoladu i maslac. U otopljenu smjesu dodajte ostale mokre sastojke osim jaja. Kada se smjesa ohladi ili bude mlaka (ali nikako vruća) polagano je dodavajte jajima konstantno miješajući. Zatim mokroj smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte. Možete i mikserom!
Biskvit stavite peći 20-ak minuta te ga ostavite da se ohladi.
Smiksajte namaz, ricottu i limun. Kremu probajte, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte kokosov šećer. Zatim dodajte vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete približno strukturu šlaga, ali nemojte premiksati jer bi vam se moglo dogoditi da se krema ne zgusne.
Kremu izlijte preko biskvita te tortu ostavite preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja, ukrasite je tostiranim bademima.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?