Cupcakes od bundeve s kremom od kave ili kako bi ih nazvali na engleskom Pumpkin Spice Latte Cupcakes su nježni i mekani biskvitići začinjeni toplim jesenski začinima, finim okusom bundeve i nadjeveni nježnom kremom okusa kave. Iako nisam kavopija, volim deserte s kavom. Prvi puta sam Pumpkin Spice Latte probala davnih dana kad sam posjetila Sjedinjene Države i famozni Starbucks. Ovi Cupcakes su moja verzija njihovog pića u obliku deserta. Nadam se da ćete uživati u njima kao i mi.
Pumpkin Spice Latte Cupcakes
Sastojci:
Cupcakes:
- 190 grama glatkog brašna
- 1 žličica cimeta (3 grama)
- prstohvat mljevenog đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića, po mogućnosti svježe naribanog
- ½ žličice soli (2 grama)
- 1 žličica praška za pecivo ( 5 grama)
- ½ žličice sode bikarbone (2.5 grama)
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 100 grama šećera
- 100 grama svijetlog ili tamno smeđeg muscovado šećera
- 120 grama suncokretovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 grama pirea od bundeve* vidjeti savjete
Krema:
- 40 grama glatkog brašna
- 150 grama šećera
- 250 ml mlijeka
- 3 žličice instant kave u prahu/granulama
- 240 grama maslaca, omekšanog
- Prstohvat soli
Posip:
- 2 žlice smeđeg šećera (Demerara ili slični s većim kristalima)
- Pola žličice cimeta
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
2. U srednje velikoj zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.
3. U velikoj zdjeli mikserom umutite pire od bundeve, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja i vaniliju dok se ne sjedine.
4. Špatulom umiješajte suhe sastojke.
5. Podjelite smjesu između 12 kalupa za muffine.
6. Pecite 18-20 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
7. Ostavite da se ohlade u kalupu oko 10 minuta. Prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
8. Za kremu: U malom loncu pomiješajte mlijeko, brašno, šećer, instant kavu i sol. Stavite lonac na laganu vatru i pustite da smjesa zavrije, neprestano miješajući. Kuhajte oko 2-3 minute dok se ne zgusne. Prebacite „puding“ u čistu zdjelu i prekrijte ga plastičnom folijom, pritiskajući plastičnu foliju izravno na puding, kako se ne bi stvorila kožica. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za brže hlađenje stavite u hladnjak.
9. Izmiksajte maslac dok ne postane kremast, oko 5 minuta. Dodajte ohlađeni puding, jednu po jednu žlicu i miksajte dok krema ne postane gusta, glatka i kremasta.
10. Stavite kremu u vrećicu za ukrašavanje s velikim zvjezdastim nastavkom (ili koji već imate), pa istu istisnite na ohlađene cupcakes. Po želji pospite mješavinom šećera i cimeta.
Savjet:
- Pire od budeve kupujem gotov u konzervi. Možete koristiti domaći. Narežite Muškatnu tikvu (ili mješavinu Muškatne i Hokkaido) i stavite peći na pleh prekriven aluminijskom folijom na 180°C dok tikve ne postanu mekane, oko 35-45 minuta. Odstranite koru dok su još tople i stavite u multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatki pire. Pire stavite u sitno cjedilo i ostavite da se potpuno ohladi i izgubi višak tekućine.
Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Mihaela Kozarić Šebrek