Vjerujem da ovakvih delicija nikad dosta.
Iako šljive još uvijek nisu u punom jeku, pronašla sam zaista nekoliko super komada te se iz tog razloga odlučila na njih.
Ključ uspjeha ovog kolača je sočno, slatko i zrelo voće. Ako ne pronađete dobre šljive, zamijenite ih marelicama ili breskvama.
Kolač je najbolji kada se malo ogladi. I dan nakon je bio u redu, ali kako sam ga držala u hladnjaku sve je nekako “uvenulo” tako da svakako preporučam da ga poslužite čim se ohladi!
Bezglutenski kolač sa šljivama
Sastojci (4 porcije, kalup 28 cm x 20 cm):
400 g šljiva (bez koštica) + 2 šljive za ukrašavanje
3 jaja
2 žlice kokosovog šećera + 4 žličice za ukrašavanje
4 žlice bademovog brašna (ili mljevenih badema)
1 žlica tapioka praha (ili nekog drugog škrobnog brašna)
200 g kiselog vrhnja
1 žlica meda
1 žlica maslaca
Sol
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kalup namastite s maslacem. Šljive otkoštite i narežite na manje kriške.
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke, zajedno s malo soli i šećerom, umutite u čvrsti snijeg.
U žumanjke umiješajte bademovo brašno, škrob, med, dobro promiješajte i na kraju dodajte kiselo vrhnje. Ručno miješajući smjesi polako dodajte bjelanjke.
Smjesu izlijte u kalup, ravnomjerno rasporedite šljive i stavite peći.
Nakon što kolač prilikom pečenja poprimi smeđu boju, prekrijte ga aluminijskom folijom da ne zagori i nastavite peći. Sve zajedno pecite 30-ak minuta.
Kolač ostavite da se ohladi te ga žlicom rasporedite u 4 manje zdjelice. Pospite kokosovim šećerom i ukrasite s nekoliko kriški šljive.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!