Ideja je bila napraviti tradicionalnu orahnjaču u zdravijoj verziji.
I punjenje je svakako tradicionalno, baš onako kako bismo punili orahnjaču, dok je tijesto sasvim drugačije.
Opet mi je jedna prijateljica dala recept od poznate britanske kuharice Mary Berry i ispalo je odlično. Bojala sam se da neće uspjeti jer sam količinu šećera smanjila za duplo te ga zamijenila kokosovim. Još uvijek je za moj ukus malo preslatko, ali sve je prošlo super.
Zapravo sam mislila da će se to meni sve raspasti. Ne smatram se nekom vrsnom slastičarkom tako da ako je meni uspjelo, uspjet će i vama. Cijeli video izrade možete pogledati tu.
A moja varijanta slijedi u nastavku…
Biskvit (kalup od 33 cm x 23 cm):
175 g couverture čokolade (otopiti na pari i ohladiti)
90 g kokosovog šećera
6 jaja
Krema od oraha:
100 g mljevenih oraha
1 žličica cejlonskog cimeta
1/2 žličice muškatog oraščića
1 žica meda
50-60 ml bademovog mlijeka
Nekoliko kapljica ruma
Krema od čokolade:
50 g couverture čokolade
50 g vrhnja za šlag
Za posipanje:
1 žlica PlanetBIO sirovog kakaa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite kalup papirom za pečenje (obavezno). Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke dobro izmiksajte tako da kada okrenete posudu ne mogu “iscuriti”. Istucite žumanjke i šećer s mikserom da smjesa postane kremasta (2-3 minute). Lagano umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Zatim dodajte 2 velike žlice bjelanjaka i lagano miksajte da se smjesa malo razrijedi te dodajte ostatak. Smjesu nemojte pretjerano izmiksati. Bjelanjke možete umiješati i sa silikonskom žlicom.
Smjesu pecite 20-25 minuta. Najprije će se dignuti pa spustiti. Kada izvadite biskvit iz pećnice, izvadite ga iz kalupa da se ohladi.
Dok se hladi umutite kremu od oraha tako da pomiješate sve suhe sastojke te ih prelijete vrelim mlijekom. Za čokoladnu kremu otopite vrhnje za šlag i čokoladu na laganoj vatri.
Na novi papir za pečenje pospite kakao te položite biskvit. Premažite ga čokoladnom kremom pa kremom od oraha. Zarolajte! Biskvit će pucati i u tome je sav šarm. Poslužite odmah!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?