Cimet rolice, najdivnija mekana peciva su od sada dobila i svoju uskrsnu verziju. Pecivu bogatom maslacem, mlijekom i jajima je teško odoljeti, a kada se toj pjenastoj divoti doda miris cimeta još je teže.
Cimet rolice su s razlogom jedni od omiljenijih peciva. A ovaj recept ide korak dalje pa ih pretvara u brioche cimet rolice koje su još pjenastije i mekanije. Uskrsna verzija, osim što ima brioche tijesto ima i malene uši. Jednostavno i preslatko, zar ne?
Namaz od sirnog namaza je moj omiljeni namaz za cimet rolice, no vi možete napraviti karamel preljev ili ga jednostavno izostaviti.
Cimet rolice (uskrsno izdanje)
SASTOJCI
KVAS
- 65 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 115 g mlakog mlijeka (oko 32 stupnja)
TIJESTO
- 4 jaja L veličine
- 420 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 1 žličica soli
- 115 g maslaca sobne temperature
NADJEV
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 3 žlice cimeta
PREMAZ OD SIRNOG NAMAZA
- 4 žlice rastopljenog i ohlađenog maslaca (25 grama)
- 115 g sirnog namaza
- 115 g šećera u prahu
- 1 žličica cijeđenog soka od limuna
- prstohvat soli
PRIPREMA
KVAS
- Mlijeko ugrijte do 32 stupnja, odnosno da vam bude mlako. U posudi (ja koristim mjernu plastičnu posudu) pomiješajte brašno i suhi kvasac pa dodajte mlako mlijeko, pazite da ste sve dobro izmiješali i da vam nije ostalo suhih dijelova.
- Pokrijte prozirnom folijom. Neka vam kvas fermentira pola sata.
TIJESTO
- Kada je kvas dovoljno narastao i poprimio izgled spužve prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Koristite nastavke za tijesto.
- Jaja lagano razmutite u zasebnoj posudi pa ih dodajte kvasu.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol te ih dodajte smjesi kvasa i jaja.
- Nastavkom za tijesto sve povežite i nastavite izrađivati nekoliko minuta.
- Maslac podijelite na nekoliko manjih komada pa ga dodajte komad po komad. Ja ga podijelim na 6-7 komada.
- Neka vam cijelo vrijeme mikser s nastavkom za tijesto radi na srednjoj brzini. Pazite da vam se maslac potpuno stopi s tijestom prije nego dodate novu kockicu.
- Kada ste nadodali sav maslac nastavite miksati 6-8 minuta, odnosno dok vam tijesto ne bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da ne dodate previše.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ćete prekriti s prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se tijesto na udvostruči, oko sat do dva vremena.
OBLIKOVANJE
- Pripremite dva lima za pečenje, svaki lim obložite papirom za pečenje.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Lagano ga rukama pritisnite pa ga razvaljajte na dimenziju 35 x 25 centimetara, neka vam bude visoko do 1 cm.
- Tijesto premažite maslacem. U manju posudu pomiješajte šećer i cimet.
- Tijesto premazano maslacem sada pospite mješavinom šećera i cimeta.
- Pomoću rezača za tijesto ili oštrog noža odrežite traku tijesta (režite vodoravno kako bi imali jednaku dužinu tijesta za rolice i uši).
- Tijesto namijenjeno rolicama zarolajte te pomoću konca ili oštrog noža izrežite na debljinu prsta. Rolice postavite na lim radeći razmak između svake. Neka vam kraj rolice (zarolanog tijesta) bude na vrhu jer ćete na njega postaviti uši.
- Sada zarolajte tijesto namijenjeno ušima, zarolano tijesto lagano pritisnite te izrežite na jednaku debljinu kao i rolice. Svaki komad oblikujte u slovo U te ga postavite na dio rolice gdje završava tijesto.
- Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite jedan sat da odmore. Možete ih spremiti i u hladnjak te ih držati do 24 sata. Prije pečenja ih ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.
- Cimet rolice pecite 15 -17 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
- Ohladite prije mazanja.
NAMAZ OD SIRNOG NAMAZA
- Mikserom s nastavkom za kreme (lopatica) ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru izradite rastopljeni i ohlađeni maslac, sirni namaz i šećer u prahu.
- Dodajte sok od limuna i sol pa sve povežite u kompaktnu kremu.
- Namaz odmah koristite na ohlađenim rolicama.
Dobar tek!
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica