Pizza… Znate li uopće nekoga tko ne voli pizzu? Ne moram previše pisati kako bih vas nagovorila da napravite recept, zar ne? 🙂 Jedino ako se možda radi o bezglutenskoj pizzi.
Sve sam probala, tijesto od cvjetače i tijesto od brokule, od kokosovog brašna i različitih mješavina u koje su dodani pusti škrobovi i sumnjivi sastojci. Ništa nije bilo dostojna zamjena. I napokon sam pronašla recept za tijesto koje me oduševilo! Uz male izmjene, to je bilo to! Ljubav na prvi pogled. Toliko je jednostavno da će ispasti odlično čak i ako nikada niste pristupili kuhinji.
Dijelim s vama recept za tijesto i ideje kako složiti 4 različite pizzete! Nekoliko napomena će svakako dobro doći – tijesto pokušajte razvući što je tanje moguće, ako budete radili 4 pizzete kao ja, od ove količine tijesta, svaka pizzeta bi trebala biti promjera oko 15 cm. Koristila sam samo domaći umak od rajčica (šalša). Preporučila bih da koristite predloženu kombinaciju sireva. Pazite da sve dobro začinite kako bi okusi bili savršeno izbalansirani. U jednoj pizzeriji u Kopenhagenu je na stolovima, umjesto kečapa i majoneze, bilo posluženo ulje chilija, bijelog luka i maslinovo ulje. Apsolutno fantastično! Imate kupiti mješavine maslinovog ulja i npr. chilija, ako ste u mogućnosti, uvrstite i taj sastojak. Količine za sastojke nisam navela, ali ja se vodim onim da njih nikad previše.
Dosta priče, vrijeme je za recept. 🙂
Sastojci za tijesto (2 osobe):
200 g rižinog brašna
200 g parmezana (npr. Grana Padano)
4 žlice mljevenih badema (ili bademovog brašna)
4 srednje velika jaja
Prstohvat soli
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sitno naribani parmezan, mljevene bademe i sol. Zatim smjesi dodajte umućena jaja. Rukama oblikujte tijesto, stavite u prozirnu foliju te ostavite 15-ak minuta u zamrzivaču dok pripremite sastojke. Svaku pizzetu najprije stavite peći 5 minuta na 200 stupnjeva, zatim joj dodajte sve sastojke te je vratite peći još 10 minuta.
Pizzeta s tikvom i kaduljom
Šalša
Tikva
Svježa kadulja
Kozji sir
Krupni crni papar
Sol
Maslinovo ulje
Ulje chilija
Tikvu nasjecite na manje kockice, marinirajte u maslinovom ulju (15-ak minuta), posolite i popaprite te dodajte svježe nasjeckanu kadulju. Pizzeti dodajte, šalšu, naribani kozji sir, mariniranu tikvu te sve začinite paprom. Pecite 10 minuta ili malo duže ako tikva ne bude gotova. Prije posluživanja prelijte uljem chilija.
Zelena pizzeta
Šalša
Gorgonzola
Blitva
Mlada kapulica
Poriluk
Krupni crni papar
Origano
Ulje bijelog luka ili maslinovo ulje
Pizzeti dodajte šalšu, sir, blitvu, nasjeckanu kapulicu i poriluk. Začinite paprom i origanom. Prije posluživanja prelijte jednim od predloženih ulja.
Pizzeta od kozica i slanine
Šalša
Kozice
Slanina
Kozji sir
Bunarka (može rukola ili matovilac)
Sol
Ulje bijelog luka ili maslinovo ulje
Pizzeti dodajte šalšu, sir, slaninu i kozice te je malo posolite. Nakon pečenja dodajte salatu te prelijte jednim od predloženih ulja.
HOT pizzeta
Šalša
Mozzarella
Crvena paprika
Feferon
Chorizo kobasica
Origano
Krupni crni papar
Ulje chilija
Pizzeti dodajte šalšu, mozzarellu, chorizo, papriku nasjeckanu na tanke prutiće, sitno nasjeckane feferone, začinite origanom i paprom. Prije posluživanja prelijte uljem chilija.
Uživajte! 🙂