Torta od mrkve je u Berlinu apsolutni hit. Znate ono kako postoje mjesta na koja idete samo radi cheesecakea? E pa tako postoje i mjesta na koja se ide samo radi torte od mrkve.
Prije točno godinu dana, jedan ljubazni mladić mi je ustupio recept za tortu od mrkve koju sam jela u njegovom caféu. Recept je bio na grčkom, a kako imam poznanika Grka, preveo mi je recept.
Tortu je napravio moj suprug, za moj prošlogodinji rođendan i s obzirom na to, torta je bila divna, ali jakoooo slatka. To možda isto možemo prepisati činjenici da je radio suprug. 🙂
Ove godine sam zamolila prijateljicu, koja štanca kolače kao nitko, da mi pošalje svoj recept od torte. Na osnovu ta dva recepta krenula sam peći bezglutensku verziju. Kako je jedna, moja čitateljica komentirala: “Peći bezglutenske kolače je uvijek 50:50! Možda uspije, možda ne uspije!”
Na sreću, uspjela je! Vrlo je jednostavna i nadam se da će vam se svidjeti! Moja prva bezglutenska, rođendanska torta od mrkve. 🙂
Biskvit (kalup od 20 cm):
200 g bademovog brašna
2 naribane, srednje velike mrkve
180 g rastopljenog maslaca
80 g usitnjenih oraha
80 ml punomasnog jogurta
2 jaja
4 žlice meda
1 žličica cimeta (po želji može i više)
1 žličica muškatnog oraščića
Prstohvat soli
Krema:
200 ml vrhnja za šlag
250 g mascarpone sira
150 ml punomasnog jogurta
2 žlice meda
1 žlica kokosovog ulja (sobne temperature)
Naribana korica 1 limuna
1/2 cijeđenog limunovog soka
Dekoracija:
1 mrkva (narezana spiralizerom)
Suho i svježe jestivo cvijeće
Orasi
Pshysalis ili peruanska jagoda
Priprema:
Sve sastojke za biskvit ručno umutite te ga pecite 30-ak minuta na 170 stupnjeva ili dok ne bude pečen. Pustite ga da se ohladi.
Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje za šlag i med, dok ne bude čvrsto. Dodajte mu ostale sastojke te miksajte dok sve skupa ne postane čvrsta krema. Izlijte je na biskvit i ostavite tortu u hladnjaku preko noći.
Dekoracija je apsolutno na vaš izbor. Ako nemate spiralizer, mrkvu nasjecite na tanke prutiće i njome ukrasite sredinu torte. Cvijeće možete zamijeniti mljevenim orašastim plodovima i kokosovim mrvicama, a umjesto peruanske jagode koriste bilo koje bobičasto voće. Ili jednostavno pustite mašti na volju.
Uživajte! 🙂