Sigurni smo da svi u kuhinji imate bar jednu teglicu meda. On se može upotrebiti u različite svrhe – kao dodatak mnogim jelima, čaju i nesvakidašnjim pićima. Također, može biti efikasni saveznik u vašoj beauty rutini, te ga u tom smislu možete koristiti i kao prirodnu masku za kosu. Ipak, ako se fokusiramo samo na gastronomski aspekt, med pronalazimo kao glavni sastojak novog viralnog trenda. U pitanju je whipped honey, odnosno krem med, koji možete napraviti kod kuće.
When life gives you honey – make whipped honey
Iako su nove Instagram objave u posljednjih nekoliko dana pokrenule diskusiju o tome što je whipped honey, ovaj koncept nije nikakva novost. Krem med postoji odavno i mnogi ga, iako se može kupiti u pojedinim trgovinama, rade kod kuće.
Krem med ima iste dobrobiti kao i klasičan proizvod. Iako se može koristiti u iste svrhe kao i običan med, mnogi ga preferiraju zbog mekše i svilenkastije teksture. Također, iako mu je tekstura potpuno drugačija, on ne posjeduje nikakve dodatne sastojke.
Kako ga napraviti
Krem med se radi na vrlo jednostavan način i ne iziskuje previše vremena. Međutim, za njegovu pripremu neophodno je da posjedujete jedan specifičan kuhinjski aparat – mikser s posudom.
U posudu izlijte pola tegle meda, odnosno čitavu teglu ili po želji čak i veću količinu. Drugim riječima, ako krem med radite prvi put i niste sigurni hoće li vam se svidjeti, nemojte pretjerivati. Nakon toga, uključite mikser na srednju jačinu i ostavite med da se muti oko 15 do 20 minuta. Primijetit ćete da će on postati svjetliji i kremastiji, a to je pokazatelj da ste na dobrom putu. Naposljetku, sve što je neophodno jest da ga ulijete u originalnu teglu ili neku drugu posudu.
Krem med možete poslužiti uz tost, palačinke, vafle, muffine, voće, a možete ga staviti čak i u kavu. Isprobajte ga na različite načine i odlučite koja kombinacija vam se najviše sviđa.
Članak je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram @vanelja @lilsipper / Unsplash @sincerelymedia