Receptu za tortu di nocciole stalno se vraćamo. Tri sastojka i pola sata je sve što vam treba
Receptu za tortu di nocciole stalno se vraćamo. Tri sastojka i pola sata je sve što vam treba

Receptu za tortu di nocciole stalno se vraćamo. Tri sastojka i pola sata je sve što vam treba

Volimo s vama dijeliti recepte koji su poprilično jednostavni, a stvaraju ukusne slastice, zato vam i ovoga puta donosimo jedan za koji smatramo da će vam s pravom postati jedan od omiljenih. Riječ je o torti di nocciole, točnije kolaču od lješnjaka, vrlo popularnom u Italiji. Rustikalnog je i nepravilnog izgleda, tipičnog za domaće kolače, a mekan je i jako ukusan. Posebno je popularan ujesen i zimu.

Probuditi se u tiho jutro i uživati ​​u toplom mlijeku, čaju ili kavi uz finu krišku torte od lješnjaka pravi je san, zar ne? Uz recept koji donosimo nema greške – trebat će vam samo tri sastojka i otprilike pola sata da torta bude gotova.

Talijani znaju da najbolji lješnjaci u zemlji dolaze iz Pijemonta. Još preciznije, dolaze iz regije Langhe, južno od Torina, lijepog mjesta, naizgled stvorenog samo za ljubitelje hrane i vina. Od gelata preko gianduiotti čokolade do čak, da, Nutelle, lješnjaci se dobro koriste u lokalnoj kuhinji.

Ako želite biti kreativni u kuhinji, tortu di nocciole, naravno, po želji možete modificirati, dodati joj naribanu koricu naranče ili limuna, lješnjake, čokoladu, malo espressa… ali znajte da je savršeno ukusna i spravljena samo od tri navedena sastojka. Upariti je možete s nečime kremastim, poput sladoleda od vanilije ili Nutelle (koja se spravlja od lješnjaka iz Pijemonta).

Sastojci (za tortu promjera 26 cm)

  • 4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka

Priprema: 

Uz pomoć miksera istucite bjelanjke dok ne dobijete ‘snijeg’. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke sa šećerom te ih sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte mljevene lješnjake i ponovno sve sjedinite mikserom. Ako volite okus čokolade, svakako možete dodati još žlicu kakaa. U smjesu ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka, polako i nježno. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa smjesu izlijte u kalup za torte. Zagrijte pećnicu na 180 °C i kolač pecite oko 30 minuta. Ukrasiti ga možete šećerom u prahu.

Učitati još
Zatvori