Iako smo izašli iz blagdanskog raspoloženja kada se ovaj kolač najčešće priprema, tek smo sad naišli na recept koji bi mogao mijenjati mišljenja. Iako se mogu pripremati tokom cijele godine, one se tradicionalno pripremaju u zimskom periodu. Riječ je o breskvicama, nekima omiljenom, nekima omraženom kolaču. Rasprave na društvenim mrežama tokom praznika najčešće su upravo breskvice stavljale na vrh najgorih sitnih kolača, dok, naravno, postoji i cijeli tabor obožavatelja kojima su obavezno na meniju.
Popularne breskvice predstavljaju vrstu sitnih kolača koji su istovremeno mekani, sočni i hrskavi. Poslastica koja je podjednako slatka koliko i njen naziv, paradoksalno, ne sadrži ovu voćku. Naziv je dobila prvenstveno zbog karakterističnog izgleda, a cjelokupna priprema ne zahtijeva previše vremena i truda. Štoviše, nakon što ste uspješno napravili tijesto, proces koji slijedi je poprilično jednostavan.
Breskvice o kojima govorimo danas su veće, mekše, punjene mascarponeom i mogle bi vas uvjeriti da ih stavite u rotaciju omiljenih kolača.
Sastojci za 5 breskvica
- dva žumanjka
- 50 g vrhnja
- 75 g maslaca
- pola žličice za kavu praška za pecivo
- 190 g brašna
- 50 g šećera
- pola žličice za kavu ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Punjenje
- 100 g mascarponea
- 100 g kondenziranog mlijeka
Dekoracija
- listovi mente ili bosiljka
- roza ili narančasta boja za hranu
- šećer
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Umutite dva žumanjka, šećer, sol i ekstrakt vanilije. Nakon toga, dodajte vrhnje i miješajte sve dok ne nastane ujednačena smjesa. U posebnoj posudi sjedinite brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte maslac i miješajte sve dok u potpunosti ne nestanu grudice. Prvu, odnosno tekuću smjesu ulijte u drugu i krenite da mijesite tijesto. Ukoliko primjetite da se ono lijepi, dodajte još brašna.
Tijesto stavite na stol, premijesite u kuglu i ostavite u frižideru oko pola sata. Za to vrijeme, sjedinite mascarpone sir i kondenzirano mlijeko koje ste prethodno prokuhali.
Nakon pola sata, izvadite tijesto iz frižidera i razvucite ga po dužini te podijelite na deset jednakih dijelova. Loptice stavite na pleh pokriven papirom za pečenje i ostavite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 15 minuta. Tijesto bi trebalo ostati blijedo, a da samo na dnu poprimi smeđu boju. Tople biskvite zatim pažljivo izdubite nožićem, napunite i spojite dvije polovice tako da dobijete oblik breskvice. Jestive boje pomiješajte s vodom i zatim breskvice umočite u njih. Naposlijetku, uvaljajte ih u kristal šećer i ukrasite listićima mente ili bosiljka.
Foto: Instagram @gladisheva