Ako ste ljubitelj Nutelle, ili općenito namaza od čokolade i lješnjaka, ali brinete zbog visokog udjela šećera ili palminog ulja, onda je ovaj recept za vas. Donosimo recept za domaću zdravu Nutellu koju svatko može napraviti kod kuće, a savršena je i za najmlađe.
Sastojci:
- 400 g lješnjaka
- 50 g kakaa u prahu
2 žlice kokosovog ulja - 1/3 šalice (80 ml) šećera od javora/agave/kokosa ili bilo kojeg drugog zaslađivača
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa. Rasporedite lješnjake po plehu i pecite ih 8 do 10 minuta, dok malo ne porumene. Ostavite ih da se ohlade 3 do 4 minute na plehu. Zamotajte lješnjake u kuhinjsku krpu i snažno protrljajte kako biste uklonili što više njihove ljuskice. Prilično je teško ukloniti svu ljusku, pokušajte ukloniti što je više moguće, ali je u redu ako ste ostavili dio. Pustite da se potpuno ohladi.
Stavite lješnjake u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na početku će vam se vjerojatno činiti da se ne blenda dobro, ali morate biti strpljivi. Prvo će smjesa biti mrvičasta, zatim će se formirati pasta, zatim će biti glatka i kremasta. Cijeli postupak traje oko 5-15 minuta (ovisno o vašem blenderu. Dodajte kakao prah, kokosovo ulje, javorov sirup i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Prebacite u staklenku.
Foto: Pexels, Unsplash