Imamo recept za blagdanski brownie od slane karamele ukrašen snjegovićima
Imamo recept za blagdanski brownie od slane karamele ukrašen snjegovićima

Imamo recept za blagdanski brownie od slane
karamele ukrašen snjegovićima

Popularni američki kolač brownies poznat je po svom sočnom, čokoladnom ukusu. Ovisno o tipu i količini sastojaka koji se koriste, razlikuju se tri varijacije ovog deserta – fudgy, chewy i cakey. Također, za njegovu pripremu može se koristiti kako crna, tako i bijela ili mliječna čokolada. Mi se nismo mogli odlučiti, pa smo u današnjem receptu kombinirali sve tri vrste. Također, u skladu s blagdanskim duhom koji trenutno vlada, kolač dekoriramo upotrebom različitih sastojaka koji će dati oblik jedne od glavnih asocijacija na zimu – snjegovića.

Sastojci


(1) Brownies

  • 150 g maslaca
  • 150 g crne čokolade
  • dva jajeta
  • 220 g šećera u prahu
  • 150 g brašna

(2) Salted caramel

  • 150 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 60 g javorovog sirupa
  • jedna konzerva kondenziranog mlijeka
  • čajna žličica soli

(3)  Čokoladni preljev & dekoracija

  • 300 g mliječne čokolade
  • 18 kockica bijele čokolade
  • 9 slanih pereca
  • dekorativne mrvice za kolače
  • glazura za pisanje od čokolade i karamele

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 stupjeva. Natrgajte crnu čokoladu na sitne komade i dodajte maslac, a potom ih stavite u mikrovalnu na 60 sekundi, odnosno dok se maslac i čokolada ne otope. U drugoj posudi sjedinite jaja i šećer sve dok ne nastane gusta smjesa. Pospite smjesu crne čokolade i maslaca u posudu s jajima i šećerom, dodaje brašno i pomiješajte. Ulijte smjesu u posudu na koju ste stavili papir za pečenje i ostavite u pećnicu oko dvadeset minuta. Browniesi bi trebali imati pukotine oko ruba, a sredina bi trebali biti mekani.

Dok se brownies baza hladi, krenite s pripremom slane karamele. U loncu na niskoj temperaturi, sjedinite maslac, šećer, javorov sirup i kondenzirano mlijeko. Poslije nekoliko minuta pojačajte temperaturu na štednjaku i miješajte 5 minuta, odnosno dok se karamela ne zgusne. Ovaj proces tipično je praćen pojavom balončića. Naposlijetku, dodajte žličicu soli.

@jessie.bakes.cakes
@jessie.bakes.cakes

Na ohlađene browniese izlijte slanu karamelu i rasporedite je tako da nastane ravnomjeran sloj. Ostavite kolač u frižideru na sat vremena. Za to vrijeme, napravite čokoladni preljev tako što ćete, nalik na prvi korak, izlomiti mliječnu čokoladu na djeliće i otopiti je u mikrovalnoj.

Nakon što ste browniese izvadili iz frižidera, izlijte čokoladu preko njega. Na kraju, od sastojaka za dekoraciju napravite oblike snjegovića prateći korake u Instagram receptu. Obratite pažnju na to kako ih pozicionirate – kada kolač isečete, na svakom komadu trebao bi biti po jedan. U slast!

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram @jessie.bakes.cakes

Učitati još
Zatvori