Koji je recept za izvrsnost? Iako će se konkretni sastojci ‘recepta’ koji vode do vrhunskog rezultata sigurno razlikovati, osnovni postupak ostvarivanja uspjeha nikada se ne mijenja, bez obzira radi li se o haute cuisine ili stvaranju premium automobila. Treba pomiješati inovativnost, odvažnost i težnju savršenstvu, dodati puno truda, rada i volje i sve to začiniti prstohvatom tvrdoglave upornosti.
Visoki standardi u gastronomiji
Baš kao što Audi njeguje takav pristup u proizvodnji svojih automobila i stalno pomiče granice izvrsnosti i napretka, istim je pristupom domaća gastronomija uvela Hrvatsku u zaista prestižno društvo. Prepoznali su to gosti najistančanijih nepca, kao i brojne svjetske institucije poput Michelin vodiča. Hrvatska gastronomija postaje sve uspješnija, priznatija i prepoznatljivija, a za sve su zaslužni pojedinci, naši vrhunski chefovi i chefice koji se u svojim kuhinjama dosljedno drže visokih standarda i ne priznaju ništa manje od savršenog.
Recept za napredak
Kako bi prenijeli dio priče o profinjenim okusima i ukusima, Audi je osmislio „Recept za napredak – Tour d’Excellence by Audi“. Riječ je o mini seriji od tri video reportaže u kojima predstavljaju neke od najuspješnijih domaćih chefova i njihove restorane.
Kako oni postižu vrhunske rezultate? Doznajte najprije na primjeru Rudolfa Štefana, kuhara i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku. Osim što je vrhunski chef restorana poznatog po osvojenim Michelinovim zvjezdicama nekoliko godina za redom, Rudolf Štefan je i član Turističkog vijeća HTZ-a. Što on misli o receptu za izvrsnost, podijelio je u videu u nastavku.
Virtuoz u kuhinji
Pelegrini, nagrađivani restoran u samom srcu grada i neposrednoj blizini Katedrale Sv. Jakova, postao je za mnoge glavni razlog zašto posjetiti Šibenik, već 16 godina za redom. Pelegrini nudi jedinstveno mediteransko fine dining iskustvo, a prepoznat je po svojoj filozofiji koja se bazira na bogatom gastronomskom nasljeđu ovoga kraja i najsvježijim lokalnim sezonskim namirnicama malih proizvođača.
Chef Štefan svakog gosta restorana Pelegrini opisuje kao znatiželjnog, inovativnog, ali i zahtjevnog, jer iz godine u godinu očekuje nešto novo. Upravo to i njega kao chefa gura naprijed. Znatiželjan po prirodi, uživa u procesu istraživanja i kreiranja novih, izvrsnih jela.
Ako niste inovativni, niste poslali poruku svojim gostima da ste vi brend za njih. Samo smo izvrsnošću na našu destinaciju mogli privući drugačije goste, radoznale i inovativne, tvrdi Rudolf Štefan.
Istraživanje je put
Svojim radom želi i gostima prenijeti svoju ljubav prema gastronomiji kao pozivu te dalmatinsku filozofiju. Više od 20 godina iskustva u ugostiteljstvu dokazalo mu je da iz dana u dan može biti bolji i napredovati. Savršenstvo ne postoji, ali tome teži. A kako zna da je na pravom putu?
Kad uzmete jednu žicu i probate jelo, ako vas vuče da uzmete i sljedeću – uspjeli ste. Za uspjeh je bitna upornost, ali možda bih više od nje istaknuo jasno definiran cilj. Uspjeh nije za svakoga jednak, ali kad znate što želite, lakše je korak po korak ići prema njemu, kaže chef šibenskog restorana.
Moj prvi korak ka razvoju je bio da priznam da ne znam i da definiram kakvu hranu želim spremati. Napredak zahtijeva istraživanje okusa, zaključuje chef.
Ako želite i vi krenuti putevima izvrsnosti, pozivamo vas da pokušate rekreirati jedan od recepata vrhunskog chefa Rudolfa Štefana. Možete ga preuzeti na linku: https://www.audi.hr/recept-za-napredak.
Isprobajte i vi Škrljun i čokalice s wasabi krumpirom, a na istom ćete linku kroz nekoliko tjedana u sklopu ovog Audi projekta moći upoznati još dva hrvatska chefa s Michelinovim zvjezdicama – to su Marko Gajski i Bernard Korak.
Foto: Audi i Pelegrini press