Od Karigadora, Zambratije i Buja, sve do Buzeta i Roča: Savršen provod u berbi maslina i istraživanju Istre
Naš poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish nedavno je na dva dana posjetio Istru i po svemu sudeći dobro se zabavio. Kako iskoristiti ono najbolje što nudi ovaj hrvatski poluotok, gdje jesti, što raditi, kako se odmarati – otkrio nam je u kratkom vodiču koji nas je odmah inspirirao da spakiramo kofere za vikend.
Puna dva dana gastronomskih užitaka, stjecanje novih hobija i izvrsni domaćini obilježili su moj nedavni posjet ovom dijelu poluotoka. – kaže Ribafish. Stoga krenimo.
Karigador, plantaže maslina uljare Mate: berba
Naravno da je berba maslina težak, kompleksan i naporan posao, ali je isto tako i jedinstveno iskustvo kad se s time upoznate turistički – u jednom danu, uz kušanje savršenih istarskih maslinovih ulja i kasnog ručka u istarskoj konobi.
Najteži dio moje prve ovogodišnje berbe maslina je bio probiti se do sjeverozapadnog dijela Istre pošto je većina cesta u radovima. Učka će ovim tempom biti gotova kad i zagrebačka katedrala, a ni s onim se obilaskom kod Matulja nisam saživio… Ali kad u dobrom društvu i s puno kiflica u sebi napokon dođete do konačne destinacije te vidite plantažu s 27.000 stabala maslina na jarko crvenoj zemlji, sve se nekako zaboravi. Radi se imanju uljare Mate u Karigadoru na kojemu nas je dočekao Marko Marković, desna ruka vlasnice Aleksandre Vekić.
Kod mojih se na Korčuli masline beru nešto kasnije, nešto amaterskije i puno sporije. S druge strane, u maslinicima uljare Mate Olive Oil sve je apsolutno profesionalno, brzo i teče kao na traci. Dali su mi ručni trimer da protresem ono što je ostalo nakon stroja koji zdrma stablo, i iako djeluje skroz benigno i lagano, ipak je daleko od toga. Kao kad ste oprali kosu bez regeneratora, zaspali i pokušali je ujutro očešljati. Ali napornije. Iako, jako dobar osjećaj kad crnozelene masline lete svuda oko tebe na zeleni tepih s kojeg će ga kasnije usisati treći stroj, od milja nazvan – usisavač. Dakle, ako volite Transformere, rezervirajte si barem dva dana u studenom i dođite u Mate Olive Oil na berbu maslina!
Zambratija, uljara Mate: priča o nastanku prvog hrvatskog maslinovog ulja koje je osvojilo maksimalnih 100 bodova u ovogodišnjem prestižnom Flos Olei vodiču
No, kako svemu dječačkom dođe kraj, ubrzo smo se skupa s kamionom natovarenim ubranim maslinama dovezli do dvadesetak minuta udaljenu uljaru u Zambratiji i ušli u najčišći, najmoderniji i najuredniji pogon na svijetu. Dakle, malo sam se postidio, ali nije bilo vremena ni za što osim gledanje kako netom ubrane masline idu u stroj za čišćenje, pa stroj za pranje i na kraju – stroj za cijeđenje. I niti sat vremena od trenutka kad si probao pojesti maslinu sa stabla (ne preporučujem, bolje da sam smrdljivog martina zagrizao), ona se pretvorila u mirisno i aromatično ekstradjevičansko maslinovo ulje. Zatim je uslijedio najbolji dio – kušanje. Uz stručno vodstvo sjajnih domaćina Marka, Sandija i ostatka ekipe iz uljare, probali smo četiri maslinova ulja iz asortimana među kojima je i najveća zvijezda – ulje Bianca Bellezza. Ova autohtona istarska bjelica prvo je ulje u povijesti Hrvatske koje je u prestižnom i najvažnijem vodiču Flos Olei dobilo maksimalnih 100 bodova i nalazi se u top 10 ulja na svijetu. Nisam licencirani kušač, ali ovo je stvarno prekrasno.
Inače, s navršenih 75 godina, na pragu novog tisućljeća, biznismen Mate Vekić nakon života provedenog u Italiji zasadio je u svojoj voljenoj Istri prvu maslinu te osmislio i izgradio vlastitu uljaru na mjestu s kojeg pogled dotiče more. Od tada, svake godine, pravovremenom berbom maslina i tiještenjem, proizvodi dragocjeno ulje. Ekološko maslinarsko imanje u Zambratiji kojim danas upravlja njegova kći Aleksandra koja je uljari dala ime po pokojnom ocu, teži očuvanju prirode te uravnoteženom pristupu obradi maslina shodno potencijalu tla, a sve u cilju proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja izuzetne kvalitete.
Kako u uljari Mate rade i ulje sa sokom naranče i limuna, tako smo probali i gin tonic s limunovim uljem, a na kraju i sladoled s ovogodišnjim mladim maslinovim uljem. I ništa nismo zmazali, majkemi, iako nas je bilo malo strah da to ne učinimo s obzirom na enormnu čistoću čitavog pogona.
Buje, konoba La Parenzana: kasni ručak koji je trajao, našom vlastitom voljom i odbijanjem odlaska, punih sedam sati
Fino podmazani savršenim maslinovim uljem, uputili smo se na zadnju stanicu današnjeg izleta – bujsku konobu La Parenzana gdje smo kušali mlado Mate maslinovo ulje s pravom domaćom istrijanskom spizom. Konoba La Parenzana od uljare Mate udaljena je 20 minuta, a kad parkirate pored masline s plodom veličine šljive, ostat ćete zapanjeni ljepotom kuće i mirom koji je okružuje. Novi vlasnici su se odlučili za koncept koji nije uobičajen – umjesto da forsiraju što više gostiju i brži obrt stolova, njima je stalo da gosti ostanu što dulje i osjećaju se kao kod kuće. Možda nisu računali da ćemo, zahvaljujući gostoprimstvu koje se rijetko viđa, ostati sjediti baš punih sedam sati (neka uđe u zapisnik, ovo mi se nije dogodilo od svadbe 1997. i to samo zato što sam morao čekati da se zastavnik otrijezni), ali u društvu vlasnika Marka i njihove klope, jednostavno nije moglo bolje.
Što preporučiti u La Parenzani? Fantastičan sir, seksi dekorirana fina domaća pašteta za predjelo te pljukanci s tartufima i tortelini s ciplom prije glavnog jela – izvrsne fiorentine koju smo više fotkali u kaminu u konobi nego sebe međusobno. Bilo je tu i istarske biske i teranina, malo vina Fakin, malo Prelca i malo Matoševića, Kabole i Frankovića, i puno Matinog ulja po svakom jelu (pogotovo odresku). Sve nas je to u kombinaciji potjeralo duboko u noć, iako nam se ostajalo još dugo, dugo…
Buzet: nema mjesta za jesenju sjetu – provedite savršen dan u Buzetu!
Drugi dan bio je rezerviran za drugačiji oblik obilaska ovog dijela Istre, koji je uključivao i istraživanje bogate povijesti Buzeta i glagoljaškog gradića Roča. Naravno, nakon što smo se dobro odmorili u pitoresknom hotelu Vela Vrata.
Jesen u Istri je tradicionalno rezervirana za lov na ribu list, lignje i tartufe, ali smo zahvaljujući prekrasnoj Zdenki iz agencije Istriana travel doživjeli i jedinstveno iskustvo unutrašnjosti poluotoka.
Sam grad Buzet pun je skrivenih uličica, cvjetnih vrtova i čudesnih panorama, kao i lokala u koje te zovu da popiješ rakiju s njima (hvala random ljudi, uljepšali ste mi jutro s teraninom!) i neke nevjerojatne bliskosti tako da smo na kraju dana znali pola mještana. I skoro doslovno zaglavili u najužoj ulici u gradu! Ja sam seljo pa nikad ne znam u kojem sam kaštelu u Istri kad su svi toliko slični u svojoj ljepoti, ali me uvijek uhvati neki mir i spokoj i to si iskustvo moram priuštiti barem nekoliko puta godišnje. U Buzetu sam se zaljubio u jedno dvorište, dakle, od bugenvilija do banana, ma čudo, baš za totalni reset od gradske vreve. Također, ne propustite priliku zaviriti i u muzej u kojem je uz klasične eksponate totalni hit – Buzetska naušnica. Jes’ da izgleda kao kvalitetan bokser za samoobranu, ali svaka čast lokalcima na ustrajnosti i prekrasno ispričanoj priči. Uskoro je došlo vrijeme i za posjet okolici.
Roč: glagoljaški gradić koji ne pripada ovom vremenu idealno je mjesto za istraživanje
U mjestu Roč smo isprobali ljekovite pripravke lokalnih uzgajivača industrijske konoplje OPG Zornada, kušali kekse, kruh i ulje i vratili se bogatiji za par recepata. Roč je isto na brdu, pa smo uživali u pogledu na polje konoplje, teškom mukom uzorano među šumarcima, i danas sjajno prihvaćenim proizvodima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Jeste li znali da svega par kapi CBD-a pomažu pri alergijama? Da ne idemo u dubinu, ulje konoplje je sve traženija namirnica, ali samo ako je iz ekološkog uzgoja, a to je upravo ono što garantiraju dragi ljudi iz ovog OPG-a.
Obišli smo malo kasnije i uzduž i poprijeko cijeli centar glagoljaštva, iskušali pravi štamparski stroj i na kraju se utaborili u Ročkoj konobi i pridruženoj joj Biskoteci (prodavaonica rakija, likera, vina, ali i brašna iz domaćeg mlina!) te morali iskušati sve likere i gin s ružmarinom, da bi nas na kraju predivna vlasnica dotukla platama domaće klope. Razdrte mudante, ombolo, pršutić, sirevi, pašte i vječni tartufi koji ovdje dolaze u kombinaciji s dugo pečenom svinjetinom! Ajme one trakice, ma čudo… Inače, sendvič od poderanih gaća za predjelo, iako ne zvuči fensi – apsolutno ubija. Uz pitko domaće vino, probali smo i sjajan lokalni craft Bruman, od kojeg izdvajam Red IPA-u. Brutala! Za desert – skuta s kremom od kave, još likera i putna biska. Umjesto na popodnevni odmor, kad smo pomislili da nema dalje – završili smo radeći freske.
Da, kao da crtate na svježoj fasadi crkve, tako smo u Harijevom ateljeu Made in Istra (My perfect day na Instagramu) proveli sate slikajući u umjetničkom ateljeu na kraju grada. Hari je inače dobri duh Roča, nastavnik likovnog, zaposlenik muzeja, štovatelj starinskog izraza, gentleman, zabavljač i fantastičan predavač i mentor pri izradi fresaka. Što mi svejedno nije pomoglo da nacrtam nešto suvislo, za razliku od kolega blogera, pogotovo Kasandre koja je nacrtala Dživu u stilu ranog Moneta. Sjajno!
I baš je bio perfect day u Buzetu i Roču, hvala do neba Zdenki i Hariju što toliko vole svoj kraj i spremni su se boriti za očuvanje, nošnji, folklora, jezika, priča i života.
Buzet & Roč and Roll!
Trk na priceless.com, oba iskustva mogu se rezervirati za dvije osobe – osigurajte si tri dana doista jedinstvenog iskustva za pamćenje
Oba iskustva, i posjet uljari Mate uključujući sudjelovanje u berbi, i obilazak Buzeta i Roča s dvodnevnim smještajem u hotelu Vela Vrata, dio su Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com gdje se nalaze iskustva u kojima je nemoguće ne uživati.
Svakako vam najtoplije preporučujem da posjetite uljaru i odvojite jedan dan koji ćete provesti na ovaj način. Berba traje još koji tjedan dana, pa oni najbrži mogu u sklopu obilaska uživati i u tome. Za svega 50 eura u društvu drage osobe možete provesti poslijepodne u čarobnom istarskom masliniku, isprobati različita nagrađivana domaća organska maslinova ulja, doživjeti izvanredno gastronomsko iskustvo – kušati sladoled s maslinovim uljem i gin tonic obogaćen tom jedinstvenom aromom te ponijeti kući poklon paket koji uključuje dvije boce vrhunskog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Vrijeme je za novo iskustvo!
Ako želite produžiti svoj boravak u ovom dijelu Istre i, između ostalog, okušati se u izradi freski – onda je iskustvo koje vodi divna Zdenka savršen odabir. Stoga predlažem i da posjetite Buzet i okolicu te uživate u avanturi sjevernom Istrom uz vrhunske delicije, razgledavanje pitoresknih gradića, stjecanje novih hobija i vožnju biciklom.
Foto: Kasandra Draganić