Prvi JRE & Miele masterclass zimske sezone bila je prava poslastica! Inače se održavaju osam puta godišnje (četiri u Zagrebu, četiri u Splitu), a povezuju JRE chefove, male proizvođače, vinare i ostale partnere udruge koji na jedinstven način prezentiraju lokalne namirnice, vina i gastronomiju. Rado smo se odazvali pozivu na ovaj masterclass, a domaćini su bili Tea i Stiven Vunić iz konobe Zijavica, vinarija Cattunar te pivovara Varionica. Kako nam je bilo te kako smo se proveli, čitajte u nastavku.
Početak masterclassa započeo je pjenušcem vinarije Cattunar i uvodnom riječi vinara. Kušali smo pjenušac Evita Premier, berba 2017 – rađen klasičnom metodom i 60 mjeseci odležavanja na kvascima (sorte grožđa Malvazija, Chardonnay i Pinot sivi).
Svježa riba i školjke
Uz čašicu pjenušca pozdravili su nas Tea i Stiven. Njihova konoba Zijavica u Mošćeničkoj Dragi spada među najbolje kvarnerske restorane, stvorena za uživanje u iskrenim i čistim okusima kvarnerske i istarske kuhinje. Naime, izrastajući iz obitelji ribara s više od 40 godina tradicije, Stiven je napravio korak naprijed, podigavši stepenicu više: otvorio je sa suprugom konobu Zijavicu u kojoj zajedno kuhaju.
Naša restoranska priča temelji se na ribi, a kako je sad jesensko vrijeme, na jesenskom meniju naglasak je na kombinaciji ribe i gljiva. Svakako, dosta kuhamo i s marunima, oni su također karakteristični za kraj iz kojeg dolazimo, rekao nam je Stiven.
U Miele experience centru u Zagrebu odlučili su također kuhati s navedenim namirnicama, ali je sve započelo s kamenicama. Naučili smo kako ih najlakše otvoriti te kako prema mirisu razlikovati svježe od onih koje nisu za kušanje. Otvorene svježe kamenice Stiven je poslužio uz snijeg od bjelanjka i pive Pale ale Varionica, kreme od algi, čimičuri od chilija i mahuna u soja sosu. Bio je to savršen uvod, a mi smo naučili da se kamenice sjajno vežu uz pivo.
Okus koji ćemo pamtiti
Nakon kamenica kušali smo pancetu od tune tanko narezanu s limetom, umakom od češnjaka i slane ribe te mariniranim algama, a uz to Cattunar vina – Amanti White, Berba 2022. od sorte grožđa (Malvazija, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Muškat bijeli).
Riječ je o jelu kojeg u konobi Zijavica imamo na stalnom meniju, rekao nam je Stiven, što nas je posebno oduševilo jer taj okus definitivno želimo iskusiti ponovno!
Za kraj nam je konoba Zijavica pripremila juhu od maruna s kremom od maskarponea! Juha koja je dobro došla nakon tastinga vina i pive značila je samo jedno – kušanje ostalog asortimana pivovare Varionica kao što su Pop Lager, Doppel bock i Russian imperial stout s vanilijom te Stout s višnjama i trešnjama.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Za kraj su nas domaćini iznenadili desertom, njihovom interpretacijom kesten pirea koji se sastojao od moussea maruna te keksom badema. Uz desert uživali smo u Teranu vinarije Cattunar iz berbe 2019. čija je posebnost ta što odležavaju 24 mjeseci u velikim hrastovim bačvama.
Budući masterclass termini
JRE & Miele masterclass na kojem smo svašta degustirali, ali i naučili samo je jedan u nizu na kojima i vi možete sudjelovati. JRE je internacionalna udruga restauratera i chefova s jednim zajedničkim ciljem – dijeljenje znanja, iskustva i ljubavi prema hrani. Zato vas poziva da im za sudjelovanje pišete i prijavite se putem e-maila j.baljkas@jre.eu.
U nastavku donosimo popis budućih zimskih masterclasseva u suradnji udruge JRE-Hrvatska i Miele kuhinja te njihove aktere:
29.11. – srijeda, Dubravkin put & Chiavalon & Cuj & Karlić
05.12. – utorak, Korak & Marfish & Podrum Mladina
SPLIT
15.11. – srijeda, LD & Taman chocolates & Testament
Foto: JRE-Hrvatska