Matea Leko jedna je od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica. Imate ju priliku poslušati na jedinstvenom glazbenom događaju
Matea Leko jedna je od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica. Imate ju priliku poslušati na jedinstvenom glazbenom događaju

Matea Leko jedna je od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica. Imate ju priliku poslušati na jedinstvenom glazbenom događaju

Više od 400 umjetnika na jednom mjestu. Proslava njihovih talenata i inspirativnih umjetničkih ostvarenja dogodit će se u narednih nekoliko dana u Ljubljani. Prestižni ljubljanski Kongresni centar Brdo, koji se nalazi na imanju Brdo Estate bit će domaćin najvećem međunarodnom umjetničkom događanju u ovom dijelu Europe. Riječ je o glazbenom događaju nazivom Art Expo Ljubljana. Prilika je to da umjetnici pokažu nepreglednu raskoš svojih djela, ali i da ostvare poslovnu suradnju. Art Expo Ljubljana, naime, surađuje s oko 150 slovenskih i inozemnih tvrtki koje podupiru umjetnost u svim izričajima i oblicima.

Najzapaženija hrvatska pijanistica

Svečano otvorenje 3. Art Expo Ljubljana će biti u četvrtak 12. listopada. Na svečanosti otvorenja će nastupiti jedna od najzapaženijih hrvatskih pijanistica Matea Leko. Ona će ujedno predstaviti i svoj projekt „Musical Stories“. Njega je pokrenula u periodu pandemije kako bi ljubiteljima glazbe omogućila da i dalje uživaju u glazbi i u njenim nastupima. Kroz „Musical Stories“ je Matea Leko pratiteljima svog YouTube kanala prenijela brojne priče o genijalnim glazbenicima, okolnostima nastanka pojedinog glazbenog djela i zainteresirala ih za dodatne glazbene priče. Njih trenutno stvara na magičnom mediteranskom otoku Cipru.

Matea Leko

Iznimno se radujem nastupu na otvorenju Art Expo Ljubljana. Oduševljava me ideja okupljanja tolikog broja umjetnika iz cijelog svijeta na jednom mjestu kao i koncentracija umjetničke energije koja će se dogoditi u narednih nekoliko dana u Ljubljani. Svojim nastupom ću nastojati još jednom otvoriti vrata u svijet najljepših djela klasične glazbe. To u protekle tri godine činim i kroz moj projekt „Musical Stories“. Do sada je glazbene priče pogledalo više od tri milijuna pregleda mog kanala što mi daje dodatni poticaj da ih nastavim pričati kroz glazbu i putem svih dostupnih kanala komunikacije, kaže Matea Leko.

Wellbeing koncept

Matea Leko će, uz „Musical Stories“ predstaviti i wellbeing koncept koji je nastavak ideje o glazbi koja pruža utočište, harmonizira dušu i tijelo i potiče ljepotu življenja.

Tijekom rada na glazbenim pričama shvatila sam da je glazba primjenjiva i u brojnim drugim wellbeing metodama. Nedavno sam jedan od segmenata tog pristupa predstavila i nastupom na festivalu „Zemlja bez granica“ koji je održan kod dvorca Prandau-Normann u Valpovu. Zajedno s plesačicom Sarom Vargović održala sam radionicu „Piano&Movement“. To je jedna u nizu radionica koje planiram kako bi se koncept približio publici željnoj otkrivanja glazbe, ali i pronalaska novih načina otpuštanja i opuštanja od ponekad zamorne svakodnevice. Ima li boljeg načina od uživanja u glazbi i nekim novim perspektivama koje će „Musical Stories“ otvoriti?, ističe pijanistica Matea Leko.

Matea Leko

Njena ljubav prema glazbi je započela još u djetinjstvu. Na zagrebačku Muzičku akademiju je primljena kao najmlađa polaznica i postala je jednom od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica. Usavršavanje je nastavila u Beču, a tijekom karijere je ostvarila više od 200 zapaženih nastupa diljem svijeta.

Jedinstven umjetnički izričaj Matee Leko je prepoznat i od strane organizatora Art Expo Ljubljana. Ono što ovaj umjetnički sajam izdvaja od drugih umjetničkih događanja su izložbe i nastupi umjetnika. Oni će se u Ljubljani pojaviti samostalno, kao dio umjetničkih društava, brojnih galerista, kulturnih institucija, ali i tvrtki koje cijene umjetnost i poveznicu između umjetnosti i različitih industrija.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori