Mont Saint-Michel (Planina Svetog Mihovila) u Normandiji pravi je prirodni spektakl! Riječ je o otoku i utvrdi srednjovjekovnih građevina na čijem se vrhu nalazi opatija koja prkosi gravitaciji i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Francuskoj. Ovdje se nalazi i legendaran restoran La Mère Poulard gdje se pripremaju omleti na otvorenoj vatri prema istom receptu od 1887. Oni koji su ga probali tvrde da je njihov okus nezaboravan, baš kao i posjet ovom otočiću.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Poulard omlet
Recepta se dosjetila Mère Poulard koja je živjela u Mont Saint Michelu. Njen je suprug Victor Poulard, pekar, vodio restoran pa je sufle omlet bio je laka i nova metoda hranjenja turista koji su posjećivali otok bez upotrebe kompliciranih sastojaka.
Iako je preminula 1931. u dobi od osamdeset godina, Mère Poulard i dalje je jedna od najpoznatijih kuharica u Francuskoj. Tajni recept za omlet s teksturom suflea i dalje se priprema u restoranu i još uvijek se smatra jednim od najoriginalnijih jela u Francuskoj. Turisti i gurmani iz cijeloga svijeta dolaze ga kušati, a prepoznao ga je i Michelin čiju ima preporuku.
Danas, svatko pri posjetu restoranu La Mère Poulard može gledati kako se omleti peku na otvorenoj vatri. Za njihovu izradu koriste se bakrene tave s dugim drškama, koje se proizvode u obližnjem gradu Villedieu-les-Poêles. Jaja se tuku pjenjačom najmanje pet minuta dok ne postanu svijetla i pjenasta. Potom se smjesa izlije u bakrenu tavu (u kojoj je prethodno otopljen maslac) i priprema na vatri dok dno ne porumeni, a iznutra još podrhtava i pjeni se. Ako kuhare upitate je li to to i nalazi li se još nešto u receptu, dobit ćete samo osmijeh.
Iako je Madame Poulard omlete navodno posluživala u svako doba dana, u Francuskoj omlet nije nešto što se obično jede za doručak, već je kompletan ručak ili večera koju možete napraviti od namirnica koje već imate pri ruci, bez puno muke.