Bili smo u Tomassinu, talijanskom restoranu koji ima potencijal postati jedan od najpopularnijih u metropoli
Ukusna talijanska hrana, bogata vinska karta, pristupačne cijene i to u hotelu s pet zvjezdica u centru Zagreba. Riječ je o Tomassinu, novootvorenom restoranu u sklopu luksuznog Sheraton Zagreb Hotela koji ne samo da oduševljava ukusnom hranom već i ugodim, pomno uređenim ambijentom. Nije namijenjen samo gostima hotela, već svima koji žele uživati u talijanskim specijalitetima s daškom hrvatske tradicije.
Dugački stakleni zid otvara restoran prema ulici i pruža mu puno svjetlosti, s druge strane je također staklom ograđena kuhinja pa tako dok uživate u obroku, možete vidjeti kuhare kako hranu i spremaju pred vama… U sve se savršeno uklapa i talijanska glazba koju nježno čujete u pozadini. Nećemo se truditi ni sakriti da nam se svidjelo sve što smo vidjeli i okusili, a zbog razloga koje navodimo u nastavku i sami možete vidjeti da Tomassino ima potencijal postati jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana.
Spoj Hrvatske i Italije
Tomassino je kreacija Jeffreya Velle, gastronomskog direktora Maistra grupe i chefa poznatog rovinjskog restorana Cap Aurea, a predvodi ga Ivica Štruml koji ovim projektom označava veliki povratak na restoransku scenu nakon više od deset godina izbivanja. Tomassino je simbolično dobio ime po restoranu Kralj Tomislav, kako bi se očuvala uspomena na njegovu bogatu povijest koju je krojio od otvaranja Sheratona Zagreb Hotela devedesetih godina.
U Tomassinu nude sve od tjestenina i rižota do ozbiljnih mesnih jela. Ako ste pak ljubitelji pizze, ovdje možete probati onu s flatbread tijestom. U ponudi je pizza s istarskim pršutom i maslinama, pizza s artičokama, s tartufima kao i ona s povrćem i biljnim sirom s kremom od buče. Osim klasične tjestenine i pizze, na meniju su se našli i signature specijaliteti poput arancina punjenih raguom od junetine, salate s crnom slavonskom svinjom te gulaš od boškarina. Na vinskoj karti mogu se pronaći vrhunska vina – cijenjeni Barolo, Tenuta Tignanello te vrhunska Sassicaia, kao i kvalitetna domaća vina poput Malvazije, Pošipa i Terana.
Što smo probali?
Od bogate ponude, mi mi smo za hladno predjelo izabrali salatu od hobotnice. Hobotnica je marinirana maslinovim uljem, limunovim sokom i vinskim octom uz dodatak Leccino maslina, velikih kapara i blanširanog celera. Uz salatu je poslužena i izvrsna bruschetta s klasičnim pestom od bosiljka i mariniranim žutim rajčicama koja nam se posebno svidjela. Drugo predjelo bilo je toplo-hladno, odnosno Cezar salata s kareom od crne slavonske svinje. Na tanjuru je poslužena domaća salata puterica s komadima mesa, a začinjena je klasičnim cezar umakom, dressingom od maslinovog ulja i limuna, čvarcima te kremicom od crnog fermentiranog češnjaka i grana padano listićima.
Za glavno jelo odabrali smo klasiku – rižoto od kozica i limuna kojemu poseban okus daje kandirana limunova korica. Drugo glavno bilo je 350-gramski teleći kotlet s dodatkom rikole i listićima grana padana. Meso je bilo iznimno mekano, pečeno medium.
Probali smo i dva deserta, jedan bolji od drugog. Posebno nam se svidjelo što je prvi gluten free – božanstveni kolač od palente i limuna s mascarpone kremom. Posut je kandiranom koricom limuna, listićima prženog badema i svježeg bosiljka. Drugi desert bila je savršeno kremasta klasična panna cotta sa šumskim voćem.
Talijanska ležernost
Kako je sve što smo probali bilo dovoljno za jedan konkretan ručak, nismo isprobali i ostale slatke poslastice – sicilijanske cannole s lokalnom skutom, crème brûlée od lavande ili tradicionalni talijanski tiramisu. Pizze stoje 12,5 eura, tjestenine od 12 do 15 eura, rižoto 17 eura, Cezar salata 14 eura, fritto misto 12,50 eura, tartar biftek 18 eura, tartar od rajčica s burratom 11 eura, panna cotta 4,50 eura…
Zaključujemo – bilo da želite otići na poslovni ručak ili proslaviti neku posebnu priliku, elegantno uređen Tomassino koji odiše talijanskom ležernošću, idealno je mjesto za to. I sve to po pristupačnim cijenama. Nisu li ovo dovoljni razlozi za skori posjet?
Dodatne informacije
Lokacija: Ul. Kneza Borne 2, Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjelje, od 12 do 23 h
Telefon: 099 218 3767
Foto: Sanja Jagatić