Hrana nije samo okus – hrana je priča, doživljaj i iskustvo dijeljenja s drugima. Misli tako i food blogerica Maša koja je 2018. godine pokrenula Instagram stranicu Slovenia Food Experience u želji da ispriča priču o Ljubljani kroz gastronomiju. Kad bilo kome preporučim mjesto, uvijek ću pokušati i podijeliti dio njegove priče. Što ga čini posebnim? Koji se okusi ističu? Kakva je atmosfera? Ovi detalji su važni. Naravno, jedemo i očima. Dakle, kako stvari izgledaju važno je koliko i okus hrane, a to se također odnosi na sadržaj koji objavljujem, kaže nam Maša. Ljubljana se u gastronomskom smislu značajno razvila u proteklih nekoliko godina i zato je s nama podijelila neke od svojih trenutnih favorita u gradu. I naravno, ispričala nam priču o njima!
Pekarnice i kafići:
Pekarna Ana
Otkrijte zašto se o ovoj ljubljanskoj pekarnici toliko priča! U vlasništvu je poznate slovenske kuharice Ane Roš iz Hiše Franko (restoran s dvije Michelinove zvjezdice). Kakva je ovdje filozofija? Izrada ‘novopečenih priča’. Ovo mjesto ima izvrsnu ponudu slastica, sourdough kruha i kave. Ono što obavezno morate probati je pain au chocolat i slatki pain au sausage & kimchi. Nemojte zanemariti ni njihove sezonske poslastice, one su najbolje!
Brot
Riječ je o pravom raju za ljubitelje pekarskih proizvoda. Uronite u rajski sourdough kruh, ukusne quicheeve, veganske focaccie i kroasane koji se tope u ustima. Pravi kradljivac srca je kroasan ‘potica’ s orasima i grožđicama. Pruža pravi užitak, pogotovo kad se kuša topao. Ograničen broj sjedećih mjesta poziva vas da uživate u kolačima, pijete kavu i uživate u trenutku. I ne propustite njihove cruffine petkom!
Rafinerija Cukrarna
Kao živahna ekstenzija suvremene galerije Cukrarna, Rafinerija Cukrarna nudi prekrasno iskustvo. Ovdje naručite šalicu kave koja je zaista izuzetna, u kombinaciji sa svakodnevno svježim pecivima, sendvičima i ukusnim (također veganskim) desertima. Ovo mjesto je više od kafića; to je kulturno središte koje ugošćuje raznolika događanja od koncerata do joga bruncheva i opuštenih hot dog popodneva.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Za brunch:
Le Petit Cafe
Doživite savršenstvo bruncha u Le Petitu – pioniru na ljubljanskoj sceni bruncha. S interijerom nadahnutim Parizom i šarmantnom terasom, to je bezvremensko mjesto koje podjednako vrvi mještanima i turistima, bez obzira na dan. Njihove mimoze sve će impresionirati, a razne varijante poširanih jaja i ukusnih peciva su nezaobilazne.
Kavarna Rog
Pridružite se šušuru na jednoj od najživljih terasa u Ljubljani. Poznato po svom kultnom doručku, ovo mjesto nudi i ručak i deserte, a otvoreno je svaki dan. Što ne smijete propustiti? Bilo što s poširanim jajima. Poslužuju razne omlete, sendviče i naravno, neodoljiva poširana jaja. Sezonski tanjuri za brunch jednako su primamljivi pa ih svakako zatražite. Oh, a jesmo li spomenuli njihove američke palačinke prelivene Nutellom i karamelom? To je okus čistog užitka za one koji vole slatko.
Dobra vila Sendvičerija
Trubarjeva cesta 11
Upravo u Trubarjevoj ulici, zakoračite u raj za sendviče u Dobroj Vili. Od doručka, užine ili ručka uživajte u svježe napravljenim sendvičima, od najboljih sastojaka. Očekuje vas bogatstvo talijanskih okusa – svježi pršut, aromatična mortadela i baršunasta stracciatella. Naš izbor? Prosciutto Bavarec – skladan spoj pršuta, sušenih rajčica i rikule na mekom tijestu. To je više od “sendviča”.
Za ručak:
Zanoodle
Zanoodle je azijski fusion bistro sa stalno razvijajućim sezonskim jelovnikom koji obećava odvažne i pikantne okuse uz kreativna fusion jela. Uživajte u otmjenom interijeru dok istražujete niz mesnih, ribljih i veganskih zalogaja, rezanaca i drugih specijaliteta. Jelovnik se ovdje često mijenja, osiguravajući svježe namirnice i uzbudljive kulinarske avanture pri svakom posjetu.
Patron Slovenia
Žudite za autentičnim tacosima u Ljubljani? Ne tražite dalje od Patrona, ultimativne gradske destinacije za tacose. Bez obzira jeste li tim za soft ili hard shell, Patron vam omogućuje da stvorite svoj savršeni taco doživljaj s prekrasnom mješavinom okusa i prepoznatljivim svježim guacamoleom. Ako možete, naručite i churros.
Raw Pasta Fresca
Prepustite se ljubavi prema tjestenini u Raw Pasta Fresca, gdje oživljavaju autentične okuse. Okusite esenciju Italije u svakom zalogaju, posebno u njihovoj izvanrednoj Maccheroni Carbonari – pripremljenoj na pravi talijanski način, s guancialeom i pecorinom za onaj kremasti, završni touch.
Georgie bistro
Bez obzira volite li vino, male zalogaje ili čitav obrok, bistro Georgie morate posjetiti. Očekuje vas nezaboravno gastronomsko iskustvo uz izbor vrhunskih okusa i moderan interijer. U ponudi imaju set meni za ručak (3 slijeda) i duže degustacijske menije za večeru. Također možete očekivati odličan izbor vina s fokusom na slovenska.
Vinski barovi:
Movia Wine Bar
Otkrijte mjesto gdje vas čekaju vrhunska vina i slatki zalogaji. Bilo da volite kušanje vina ili samo uživate u čašici razgovora s prijateljima, ovo je vaše mjesto. Prepustite se najboljim bocama Movia vina ili istražite razna slovenska vina na čaše. Uparite svoje vino s poslasticama kao što su foie gras i burrata s rajčicama. Raj za vinoljupce i sve željne dobrog provoda.
Wine Bar Šuklje
Uz šarmantnu terasu uz rijeku Ljubljanicu, Wine Bar Šuklje nudi više od 300 etiketa vina. Ne radi se samo o izuzetnim vinima – prepustite se i vrhunskim zalogajima! Od pečenog camemberta do izbora francuskih sireva i varijacija pašteta, uživajte u ovim delicijama na jednoj od najboljih terasa vinskih barova u Ljubljani.
Za večeru:
Aftr
Otkrijte najnoviji dragulj u srcu Ljubljane, savršen za dijeljenje slatkih zalogaja i dobar provod. Poznati kuhar Jorg Zupan (vlasnik bistroa Breg, koji također vrijedi posjetiti) napravio je hrabar potez, zamijenivši svoj restoran Atelje s Michelinovom zvjezdicom za opušteniji kulinarski pothvat AFTR. Uz opuštenu atmosferu i produženo radno vrijeme kuhinje (otuda naziv “aftr”), sve je u zajedničkom užitku. To je odlično mjesto za opuštenu večer s prijateljima na terasi uz DJ-a i ugodnu atmosferu.
TaBar
S opsežnom vinskom kartom (također na čaše) i inovativnim jelima chefa Jakoba Pintara, TaBar je iskustvo prepuno okusa u srcu Ljubljane gdje se sve svodi na dijeljenje i uživanje u iznimnim kombinacijama okusa. Ovaj restoran idealan je za noćni izlazak s prijateljima, a kuhinja crpi inspiraciju iz različitih kulinarskih stilova.
Barra
Barra je zadivljujuće mjesto japansko-peruanske fuzije, poznato po izvanrednoj Nikkei kuhinji. Pripremite se da vas impresioniraju izvrsni okusi i vrhunska kvaliteta ribe. Osobito ako ste ljubitelj sirove ribe, ovo morate posjetiti, jer su njihove ponude cevichea rijetkost u Ljubljani.
Birdie
Ako vjerujete da je hrana okupljanje, razgovor i uživanje, onda je Birdie mjesto koje morate posjetiti. Uz jedinstven i primamljiv koncept, nudi izvrsnu kuhinju i fantastične vibru. Svakog tjedna imaju novi tematski jelovnik, u kombinaciji s izvrsnim vinima. To je jednostavno, ali dragocjeno iskustvo. Svakako rezervirajte unaprijed i pripremite se za divan stol, pun zajedničkih tanjura!
Bonus:
Odprta kuhna
Od ožujka do listopada živahna gastronomska scena Ljubljane za sunčanih dana poprima novu dimenziju. Doživite to u Odprtoj Kuhni – više od mjesta, to je stil života petkom. Ovdje na Pogačarjevom trgu možete posjetiti živahno središte koje nudi legendarnu hranu i širi dobre vibracije i na lokalno stanovništvo i na turiste. Otkrijte tradicionalne slovenske okuse i užitke svjetske kuhinje.
Tekst i foto: Maša (@sloveniafoodexperience)