Jedan od najtradicionalnijih dalmatinskih kolača, kolač koji svi vole i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju, bez sumnje je rozata. Dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamele, varijanta je francuskog crème brûléea. Iako se radi po cijeloj Dalmaciji, posebno ga vole Dubrovčani. U dubrovačkom kraju se pak naziva rozata i radi se s likerom od ruže – rozalinom, kako bi se dobio poseban okus.
Tradicija diljem Mediterana
Diljem Mediterana nalazimo slične slastice, pa se pretpostavlja da je do naših krajeva došla preko pomoraca i putnika koji su tu dolazili. Tako ćete u Španjolskoj probati sličnu Cremu Catalinu, u Portugalu Pudim Flanu, a u Francuskoj crème brûlée. Iako je sve u suštini slično, nama je rožata ipak naša i posebna, čuvena i jedinstvena.
Baza recepta su mlijeko, jaja i šećer, a svaki otok, svaki dio Dalmacije dodaje nešto svoje. Korica limuna, liker od ruže, grožđice, sve se savršeno uklapa u tradicionalni recept koji se generacijama radi za sve svečane prigode u dalmatinskim domovima.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Kako napraviti tradicionalnu rozatu?
Trebat će vam:
- ½ litre mlijeka
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- naribana korica jednog limuna
- ½ žlice rozalina
- 20 dkg šećera za karamelu
U manjem loncu, na laganoj vatri otopiti 20 dkg šećera, napraviti karamelu i obložiti stijenke kalupa za rozatu. U kipuće mlijeko dodati 6 žlica šećera i naribanu koricu limuna. Kad se mlijeko ohladi, dodati umućena jaja i pola žlice likera od ruža, rozalina. Sve procijediti kroz sitno sito i nakon toga uliti u kalup. Kalup staviti u vodenu kupelj (veći lim za pečenje s vodom), na 170 °C te je peći sat i 15 minuta. Kada je gotova, najbolje ju je ohladiti preko noći, a sutra poklopiti tanjurom, pritisnuti i okrenuti. Karamela će se izliti i imate pravu dubrovačku rozatu. Servira se hladna, a može se ukrasiti listićima mente ili badema.
Foto: Unsplash