Salate su uvijek izvrsna ideja za brz i zdrav ljetni obrok, u koje god doba dana. Uz dva recepta Journal gastro blogerice Kate Homecooking koja donosimo, možete pripremiti i focacciu ili jaja za zanimljiv način i tako uživati u doručku kao u hotelu s pet zvjezdica. Naravno, možete ih jesti i samostalno. Glavne zvijezde ovih recepata su rajčice i tikvice, koje krasi malo kalorija, a puno nutrijenata. Sve zaokružite domaćim pestom od bosiljka koji ćete dodati u obje salate, ali i drugim ljetnim jelima poput tjestenine ili bruschetta.
Carpaccio salata od rajčica
Sastojci:
• 3 zrele, slatke rajčice tanko narezane (možete koristiti različite vrste da bude još ukusnije – favorit nam je volovsko srce)
• ribani Grana Padano ili slični zreli sir
• pesto od bosiljka
• malo soli i pinjola (opcionalno)
• puno ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Salata s mariniranim tikvicama
Sastojci:
• 2 do 3 manje ili baby tikvice (mogu i malo veće samo ih jako tanko narežite)
• 1 veći sočan limun
• sol
• par cherry rajčica ili 2 manje rajčice
• pesto od bosiljka
• maslinovo ulje
• Grana Padano ili Parmigiano ili slični zreli sir
• pinjoli
Tikvice narezati na tanke ploškice, posoliti i marinirati u limunovom soku. Možete ovo napraviti unaprijed npr. preko noći. Poslužiti uz ribani Grana Padano ili slični zreli sir, cherry rajčice, pesto od bosiljka i pinjole.
Ljetne salate dobro ohladite i uživajte te poslužite uz različite riblje i mesne kombinacije za ručak ili večeru, a super će biti i na ljetnim druženjima s prijateljima.
Domaći pesto od bosiljka
• 15 lagano tostiranih badema (u originalu idu pinjoli)
• komad (kao kockica maslaca) zrelog sira npr. Grana Padana ili Parmigiana
• puna šaka listova bosiljka (alternativno može i miks s peršinom ili vlascem)
• 1 češnjak
• malo limuna (da pesto ne potamni)
• malo soli
• maslinovo ulje (dodajte ga pomalo sve dok ne dobijete lijepu konzistenciju pesta)
U multipraktiku sameljite bademe i sir, dodajte preostale sastojke i lagano propasirajte par puta (ne previše da ne postane tekuće) ili ako imate dobar mužar doma, možete sve i ručno napraviti. Dio stavite u salatu preko tikvica ili rajčica, a ostatak čuvajte u staklenci u hladnjaku do par dana i upotrijebite kao dodatak ljetnim bruschettama, tjestenini ili u svim kombinacijama sa sirom, ljetnim povrćem i rajčicama.
*Savjet: kako bi spriječili kvarenje pesta, najbitnije je da na vrh ulijete još malo maslinovog ulja kako ne bi bilo kontakta sa zrakom.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović