Ljeto je tek počelo te žudimo za dalmatinskom kuhinjom.Najjužniji hrvatski poluotok okupirali su turisti iz svih krajeva svijeta. Nije to bez razloga, pravi gurmani za Pelješac znaju i od prije, a o čarima peljeških kamenica i vina pričalo se još u doba Habsburgovaca.
Podno Pelješkog mosta, u malostonskom zaljevu, kamenice i dagnje – mušule su pravi gastronomski dragulji, poznat po svom jedinstvenom okusu i afrodizijačkim svojstvima. Vade se ujutro i serviraju na stolovima restorana po cijelom Jadranu, a od kad je mosta kažu školjkari, sve ide brže i lakše. Malostonska kamenica zvijezda je ovog kraja, a jede se sirova i s par kapi limunovog soka. Za one plašljive može se i pržiti u ulju ili na žaru, ali ako pitate lokalce najbolja je svježa. Dagnje, Jakobove kapice, brbavice i kunjke najfinije su na buzaru i s čašom plavca malog. Nakon školjaka, za desert svakako vrijedi i probati stonsku tortu od makarula, badema i oraha.
Brijesta
Tik do Pelješkog mosta, malo selo Brijesta skrivena je luka u kojoj će se svaki gurman brzo zaljubiti. U sjeni bliskog Stona i Malog Stona, Brijesta je mali biser zaljeva. Tu nećete naći poznate restorane i turiste koji pokušavaju uloviti što bolju fotografiju tek izvađenih kamenica. U Brijesti ćete naći lokalne školjkare i konobe u kojima ćete probati možda i najbolje školjke na Pelješcu. Gostoljubljivi domaćini, ukusna hrana, odlično vino, pogled na most i što pravom gurmanu više treba.
Sutvid oyster bar
Beach bar uz cestu od mosta prema Orebiću mjesto je na koje ćete dolaziti stalno. Svježe kamenice, dagnje i školjke na razne načine, kozice, hobotnice, samo su dio ponude koja će vas oduševiti okusima i jednostavnošću. Bila usputni snack ili večera za dvoje, Sutvid je nezaobilazna stanica.
Ficović Hodilje
Pelješki ugostitelji većinom se trude iskoristiti lokalno voće i povrće, začine, a u stonskom kraju posebno se njeguje tradicionalna kuhinja. U Hodiljama tako osim kraljice kamenice probajte i rižota spremljena na tradicionalni način. Dubrovačka rozata neizostavna je u cijeloj južnoj Hrvatskoj, ali Ficovići spremaju i tiramisu od limuna za koji ćete tražiti recept.
Kobaš
Ne tako davno spojen cestovnim putem sa Stonom, Kobaš je raj za nautičare. Prije spajanja s ostatkom poluotoka, pješčana plaža i zaštićena vala privlačile su jahte i jedrilice da se baš tu sakriju od nevremena. Situaciju su iskoristili mještani, pa tako u tri restorana u mjestu dobijete vrhunsku hranu i uslugu. Školjke na ovoj strani prema “velikom moru” se ne uzgajaju, ali zato je svježa riba, jastozi i rakovi su specijalitet ovog izoliranog dijela Pelješca.
Stonska solana
Možda nije tipični gastro kutak, ali šteta je proći kroz Ston i ne posjetiti solanu. Stonska solana najstarija je u Europi. Sol se bere i prerađuje još od antičkih vremena, a najznačajnija je bila u doba Dubrovačke republike. U ljetnim mjesecima možete čak i sudjelovati u berbi soli, ali ako niste za takav tip odmora, uvijek se možete zaustaviti i kupiti koji kilogram ili solni cvijet kao suvenir.
Bota Šare Mali Ston
Prije nego su se proširili po cijeloj Hrvatskoj, Bota Šare priča je započela u Malom Stonu s kamenicama. Na samoj rivi u Malom Stonu u starinskom skladištu soli smjestio se restoran koji nudi i njeguje tradicionalnu dalmatinsku kuhinju, a inspiraciju za svoja jela vuče iz dvije stare kuharice pronađene u starim ladicama današnjeg restorana.
Kamenice, školjke, popare, buzare početak su i kraj ovog gastro putovanja, a kaže se da ako se ljubavnici ne zaljube uz afrodizijak školjki, sigurno će se zaljubiti u malu stonsku kamenicu.
Foto: Pexels, Unsplash