Mušule, kamenice i drugi afrodizijaci koje morate probati podno Pelješkog mosta
Mušule, kamenice i drugi afrodizijaci koje morate probati podno Pelješkog mosta

Mušule, kamenice i drugi afrodizijaci koje morate probati podno Pelješkog mosta

Ljeto je tek počelo te žudimo za dalmatinskom kuhinjom.Najjužniji hrvatski poluotok okupirali su turisti iz svih krajeva svijeta. Nije to bez razloga, pravi gurmani za Pelješac znaju i od prije, a o čarima peljeških kamenica i vina pričalo se još u doba Habsburgovaca.

Podno Pelješkog mosta, u malostonskom zaljevu, kamenice i dagnje – mušule su pravi gastronomski dragulji, poznat po svom jedinstvenom okusu i afrodizijačkim svojstvima. Vade se ujutro i serviraju na stolovima restorana po cijelom Jadranu, a od kad je mosta kažu školjkari, sve ide brže i lakše. Malostonska kamenica zvijezda je ovog kraja, a jede se sirova i s par kapi limunovog soka. Za one plašljive može se i pržiti u ulju ili na žaru, ali ako pitate lokalce najbolja je svježa. Dagnje, Jakobove kapice, brbavice i kunjke najfinije su na buzaru i s čašom plavca malog. Nakon školjaka, za desert svakako vrijedi i probati stonsku tortu od makarula, badema i oraha.

pelješac

Brijesta

Tik do Pelješkog mosta, malo selo Brijesta skrivena je luka u kojoj će se svaki gurman brzo zaljubiti. U sjeni bliskog Stona i Malog Stona, Brijesta je mali biser zaljeva. Tu nećete naći poznate restorane i turiste koji pokušavaju uloviti što bolju fotografiju tek izvađenih kamenica. U Brijesti ćete naći lokalne školjkare i konobe u kojima ćete probati možda i najbolje školjke na Pelješcu. Gostoljubljivi domaćini, ukusna hrana, odlično vino,  pogled na most i što pravom gurmanu više treba.

pelješac

Sutvid oyster bar

Beach bar uz cestu od mosta prema Orebiću mjesto je na koje ćete dolaziti stalno. Svježe kamenice, dagnje i školjke na razne načine, kozice, hobotnice, samo su dio ponude koja će vas oduševiti okusima i jednostavnošću. Bila usputni snack ili večera za dvoje, Sutvid je nezaobilazna stanica.

Ficović Hodilje

Pelješki ugostitelji većinom se trude iskoristiti lokalno voće i povrće, začine, a u stonskom kraju posebno se njeguje tradicionalna kuhinja. U Hodiljama tako osim kraljice kamenice probajte i rižota spremljena na tradicionalni način. Dubrovačka rozata neizostavna je u cijeloj južnoj Hrvatskoj, ali Ficovići spremaju i tiramisu od limuna za koji ćete tražiti recept.

Kobaš

Ne tako davno spojen cestovnim putem sa Stonom, Kobaš je raj za nautičare. Prije spajanja s ostatkom poluotoka, pješčana plaža i zaštićena vala privlačile su jahte i jedrilice da se baš tu sakriju od nevremena. Situaciju su iskoristili mještani, pa tako u tri restorana u mjestu dobijete vrhunsku hranu i uslugu. Školjke na ovoj strani prema “velikom moru” se ne uzgajaju, ali zato je svježa riba, jastozi i rakovi su specijalitet ovog izoliranog dijela Pelješca.

Stonska solana

Možda nije tipični gastro kutak, ali šteta je proći kroz Ston i ne posjetiti solanu. Stonska solana najstarija je u Europi. Sol se bere i prerađuje još od antičkih vremena, a najznačajnija je bila u doba Dubrovačke republike. U ljetnim mjesecima možete čak i sudjelovati u berbi soli, ali ako niste za takav tip odmora, uvijek se možete zaustaviti i kupiti koji kilogram ili solni cvijet kao suvenir.

Bota Šare Mali Ston

Prije nego su se proširili po cijeloj Hrvatskoj, Bota Šare priča je započela u Malom Stonu s kamenicama. Na samoj rivi u Malom Stonu u starinskom skladištu soli smjestio se restoran koji nudi i njeguje tradicionalnu dalmatinsku kuhinju, a inspiraciju za svoja jela vuče iz dvije stare kuharice pronađene u starim ladicama današnjeg restorana.

Kamenice, školjke, popare, buzare početak su i kraj ovog gastro putovanja, a kaže se da ako se ljubavnici ne zaljube uz afrodizijak školjki, sigurno će se zaljubiti u malu stonsku kamenicu.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori