Još jedan razlog za posjet Amsterdamu su najukusniji vafli koje ćete pronaći u ovoj pekari
Još jedan razlog za posjet Amsterdamu su najukusniji vafli koje ćete pronaći u ovoj pekari

Još jedan razlog za posjet Amsterdamu su najukusniji vafli koje ćete pronaći u ovoj pekari

Vafli su, poput palačinki, jedna od najpopularnijih slastica u svijetu uopće. Za njih vam treba smjesa i kalup za pečenje i ubrzo možete uživati u vrućim zalogajima s najdražim preljevom ili posipom. I dok su klasični, mekani vafli delicija koja je potekla iz Belgije, postoji još jedna verzija za koju ste sigurno čuli, samo možda ne pod originalnim imenom.

Stroopwafels – tradicionalna nizozemska poslastica

Stroopwafels dolaze iz Nizozemske gdje su nastali u 19. stoljeću, a predstavljaju hrskavu slasticu kružnog oblika punjenu najčešće medom ili slatkim sirupom, kako nalaže i njihovo ime koje u doslovnom prijevodu s nizozemskog znači vafli sa sirupom. Zapravo se radi o dva jako tanka vafla koji se nakon pečenja spajaju slatkim punjenjem koje služi kao ljepilo.

Stroopwafels su nekad davno bili poznati kao kolačići za siromašne. Naime, Početkom 19. stoljeća nastali su u nizozemskom gradu Gouda tako što su se u tijesto dodavali komadići starog biskvita i sirup, što je pojeftinilo pečenje kolača. Budući da je stroopwafel bio tako dobrog okusa, potražnja za njima se povećala pa su se uskoro počeli prodavati i izvan Goude. Od tada do danas stroopwafel je postao svjetski fenomen. Nama su najdostupnija pakiranja koja možete pronaći u trgovinama zdravom hranom ili drogerijama, no ako vas put odvede u Nizozemsku, pronaći ćete ih svježe pečene na gotovo svakom koraku.

Najbolji stroopwafels u Amsterdamu

Najbolje stroopwafels pronaći ćete u Amsterdamu, u pekari Hans Egstorf, koja ih peče po originalnom receptu iz 1989. godine. Riječ je o najstarijoj pekari u Amsterdamu koja se ponosi svojim stroopwafelsima, a da su uistinu najukusniji, dovoljno govore recenzije zadovoljnih kupaca.

Pa, po čemu su stroopwafels u ovoj pekarnici toliko posebni? Za početak, koriste samo svježe sastojke koje zatim pripremaju prema tradicionalnom receptu. Svježe pripremljeno tijesto stavljaju u kalup za vafle koje nakon pečenja režu na pola. Na kraju polovice vafla namažu toplom, slatkom karamelom, odnosno sirupom i zatim ih ponovno spoje.

Kao što smo već napomenuli, stroopwafels možete pronaći na raznim mjestima u Amsterdamu, no ako želite isprobati onaj pečen po tradicionalnoj recepturi i na autentičan način, svakako posjetite pekarnicu Hans Egstorf, koja se nalazi na uglu Spuistraata, u zgradi koja je izgrađena stilu Nieuwe Kunst, odnosno nizozemskoj verziji Art Nouveau stila. Pažnju će vam jednako privući vanjski izgled zgrade, kao i zanimljiv interijer u kojemu peku najukusnije stroopwafels i ostale pekarske delicije.

Učitati još
Zatvori