Počeo je Pizza Festival: Obišli smo sve kućice i isprobali razne pizze i ostale delicije, a ovo su naši dojmovi
Počeo je Pizza Festival: Obišli smo sve kućice i isprobali razne pizze i ostale delicije, a ovo su naši dojmovi

Počeo je Pizza Festival: Obišli smo sve kućice i isprobali razne pizze i ostale delicije, a ovo su naši dojmovi

Zagrebački Trg J.J. Strossmayera jučer je pretvoren u pravu “Malu Italiju”. Naime, služebno je počeo Pizza Festival na kojemu sve do 28. svibnja možete uživati u vrhunskim talijanskim delicijama na čelu s kraljicom pizzom. Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na deset kućica posjetiteljima nude svoje najnovije kreacije: od pizza tu su napoletana, siciliana, contenporanea, pizza iz pleha, pizza fritta, zatim originalne domaće tjestenine i tople, mirisne sourdough focaccie, kao i luxury gelato te neodoljivi brioši.

Već je prvi dan Festivala privukao brojne Zagrepčane i goste glavnoga grada, a među njima smo bili i mi. Obišli smo svih 10 kućica i isprobali najpopularnije pizze i ostale fine delicije, a dojmove vam donosimo u nastavku.

@journal.hr

Posjetili smo #pizzafestivalzagreb i isprobali cijelu ponudu. Naš apsolutni favorit je kućica Al Dente, pišite nam svoje ovogodišnje favorite. 😋🍕 #journal #journalhr #pizza #foodfestival #pizzalover #fyp #zagreb #comfortfood

♬ Cool Kids (our sped up version) - Echosmith

Al Dente

Talijanski restoran Al Dente na Festivalu prezentira posebnu vrstu pizze Contemporaneu koju opisuju kao suvremenu napoletanu, a usto posjetitelje oduševljava i posebnom poslasticom – pizzom frittom. Njihova kućica, osim pizzama koje su naišle na brojne komplimente posjetitelja prvoga dana, oduševljava i izgledom, jer su je uredili poput pravog talijanskog restorana.

Mi smo odlučili isprobati Pizzu Prosciutto & Stracciatella koja nas je oduševila kombinacijom vrhunskih sastojaka i božanstvenim tijestom. Rajčica san marzano, mozzarella fior di latte, pršut san daniele, stracciatella di bufala, tostirani listići badema, marmelada od smokava, bosiljak i sir grana padano čine ovu vrhunsku pizzu koju svakako preporučujemo da isprobate. Isprobali smo i pizzu frittu koja nas je jednako oborila s nogu.

Pizza Prosciutto & Stracciatella
Pizza Fritta

Mrs. Fogg

Posebno uzbuđeni zbog svog prvog sudjelovanja na Pizza Festivalu su u pizzeriji Mrs. Fogg koja je specijalno za ovu prigodu pripremila tri vrste pizze iz pleha: Margheritu, svoju signature pizzu Slanina – Friarelli i Pepperoni, a svakoga dana na njihovoj kućici vas čeka i jedan specijal. Posebnost ovih pizza između ostaloga se krije u petodnevnoj fermentaciji tijesta, ljubavi i entuzijazmu. Mladi i odlično raspoloženi tim Mrs. Fogga predvođen pizzaiolom Domagojem Kraljem već je prvoga dana našao brojne fanove.

Pizza Slanina - Friarelli

Pizza Social Club

Posebno je živo i mirisno na kućici Pizza Social Cluba. Ovi pizza entuzijasti predvođeni Ivanom Badžekom vjerni su klasici uz poneka iznenađenja te nam otkrivaju: Držimo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist. Naše tijesto fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi i kako bismo dobili željeni okus i teksturu. Samim time odlučili smo se za hrskavu pizzu sa punijim rubom, pa je naša pizza kombinacija napoletane i romane. Pizze pečemo u originalnoj napuljskoj peći za pizzu, koja radi prema posebnim standardima kako bi temperatura peći bila preko 450 C.

Bianca

Full Circle Pizza by Marko Palfi

Uvijek veseli i spremni za akciju su u kućici Full Circle Pizza by Marko Palfi koji je udružio snage s Danimirom Potićem, prijateljem iz Zrenjanina, koji živi i radi u Mariboru.

Danimir je pizzaiolo koji baš jako brije na izradu tijesta i cijeli proces vezan uz to. Predstavljamo se s nekoliko vrsta pizze Napolitane. Radimo svoje tijesto prema Danimirovoj recepturi, a on koristi kvasac koji je kombinacija 30 % Lievito Madre i 70 % Lievito Di Birra. Cijeli proces izrade savršenog tijesta traje i do 72 sata jer je vrlo važno u kontroliranim uvjetima i temperaturi razviti enzime koji sudjeluju u kemijskoj reakciji što direktno utječe na mekoću tijesta, kaže nam Palfi.

Na mekano, prozračno i lagano tijesto stavljaju vrhunske hrvatske proizvode poput sira s otoka Paga, svježe ribanih crnih Karlić Tartufa, istarsko maslinovo ulje… Mi smo isprobali Chef’s Choice pizzu koju čini bijeli umak od ricotta sira, Fior di latte sir, zatim sir s Paga, mortadela, zelene šparoge, tostirane pistacije, ribani crni tartuf i maslinovo ulje. Vrhunska pizza koju morate probati!

Chef's Choice

RougeMarin

Marin Medak i RougeMarin sudjeluju s pet vrsta sicilijanske pizze s kojom su na prošlogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb izazvali oduševljenje.

Ova pizza je jedinstvena po svom debelom i mekanom tijestu, koje je često deblje od drugih vrsta pizza. Također, karakteristično za sicilijansku pizzu je da se tijesto priprema u dubokom plehu pa je tako pizza i viša od klasičnih tankih pizza. Jedna od najupečatljivijih karakteristika sicilijanske pizze je nadjev koji je često vrlo bogat i raznolik. Na sicilijanskoj pizzi možete pronaći sve, od svježeg povrća i začina, do različitih vrsta mesa i sireva. Često se na sicilijanskoj pizzi stavlja umak od pesta umjesto običnog umaka od rajčice koji se koristi na klasičnim pizzama, kažu nam iz Rougemarina.

Reket Pizza

Bite of Fun by Melkior Bašić

Bite of Fun by Melkior Bašić na svojoj kućici nudi 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti. Posebnost kojom očaravaju je Wheel of Cheese pasta – domaća, ručno rađena tjestenina koja se završava u kolutu Grana Padano sira. Ovo jelo će vas ostaviti bez daha jer je to kao zaroniti u bazen rastopljenog sira, kaže nam mlada chefica Maja Mandić.

S ove kućice smo zato isprobali upravo pastu, a odlučili smo se za kombinaciju s hrskavom slaninom – i potpisujemo Majine riječi.

Poma Food Boutique

Picnic Mingle and Fun, popularna ekipa koja je prošle godine na Pizza Festivalu u Zagrebu osvojila srca brojnih posjetitelja, predstavlja svoj novi koncept – Poma Food Boutique. Ovi strastveni kulinarski kreativci koje vodi Vedran Božičev izazivaju zazubice novim okusima svojih Sourdough Focaccia: Pistachio, Roastbeef, Truffle i Caprese.

Radimo na inovacijama i stalno tražimo nove ideje kako bismo našim posjetiteljima pružili nešto potpuno novo i drugačije. U suradnji s Kroštula artisan pekarnicom kreirali smo Sourdough Focaccinu, koja je oduševila posjetitelje diljem Jadrana. Ove godine smo se odlučili predstaviti je i Zagrepčanima na Pizza Festivalu, kao dio našeg novog koncepta – Poma Food Boutique, kaže nam Vedran i garantira da će svi posjetitelji Poma Food Boutiquea imati priliku doživjeti pravi gastronomski užitak.

Slažemo se s njim jer je Roastbeef Focaccia koju smo isprobali apsolutno fantastična. Obogaćena pečenim mariniranim tikvicama, mozzarellom, svježim bosiljkom, rajčicama, maslinovim uljem i acetom od smokve osvaja svakim zalogajem.

Roastbeef

Beg’s Plant Based

Beg’s Plant Based je, baš kao i prošle godine, mali prozor u veliki biljni svijet koji nas okružuje i oduševljava originalnim kombinacijama poput Meet The Fig i Beg’s Salmon & Avocado pizza, a Eduard Beg rado svakom posjetitelju posveti pažnju i objasni sve što ih zanima oko sastojaka njihovih pizza na bazi biljnih proizvoda. Usto ističe da imaju slasne zalogaje za sve – bilo da ste vegan, vegetarijanac, fleksitarijanac ili zagriženi ljubitelj mesa.

Pizza Quattro Formaggio

Pizza Fritta

Kako bi Festa Italiana bila potpuna tu su i Pizza Fritta – Ispirato al Napoli koja osim posebne atrakcije, pržene pizze, nudi i slatke brioche punjene vanilijom, Nutellom, jagodom…

Pri suncu

Za još slatkog gušta zadužen je Luxury Gelato Pri suncu sa svojim zanatskim premium sladoledima punog okusa i izbalansirane teksture. Posjetitelje su već prvog dana osvojili savršeno glatkim i kremastim pistaciom, bademom s medom, baileysom, bijelom čokoladom s cimetom i kakaom. Tu su i sorbeti voćnih okusa, a uz svježi sladoled na kuglice, u ponudi je i prvi zanatski sladoled na štapiću u Hrvatskoj – popsicles.

Glazbene i ostale poslastice

Glazbeni dio programa ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb odvija se pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i već je prvoga dana oduševio i rasplesao posjetitelje raznolikim opusom talijanskih hitova od Deana Martina do Maneskina.

Danas, u petak 19.5., možete uživati u glazbenom programu TUTTI FRUTTI BY DJ Robert Mareković, subota 20.5. je rezervirana koncert uživo The Griff ZUCCHERO Celebration Banda. Ove genijalce iz Buja predvodi Goran Griff Kauzlarić, kantautor, izuzetan gitarist i saksofonist koji usto i nevjerojatno nalikuje Zuchheru i garantira provod koji ćete dugo pamtiti.

Nakon DJ Kance koji je za četvrtak 25. svibnja pripremio program nazvan Buona Sera, u petak 26.5. posjetitelje će rasplesati DJ Stanko Bondža, a subota 27.5. rezervirana je za DJ Filipa Jelaša i Jovannotti Beach Party. Festival završava u nedjelju 28. svibnja s programom Festa Domenica.

Da nitko ne bude žedan i ove se godine brinu Gingle Bells sa izvrsnim autorskim koktelima, vinarija Šoškić koja na Pizza Festivalu predstavlja i svoju novu liniju premium vina, a na centralnom baru čekaju vas hladna Staropramen piva.

Pizza izazov za Udrugu Down

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb je i Pizza izazov za Udrugu Down koji je senzacionalnim nastupom na kućici Pizza Social Cluba otvorio Domagoj Jakopović Ribafish napravivši svoju autorsku Pizzu Ljutko. Asistirali su mu članovi Udruge Down, Leon Belošević i Sara Šečić te su se toliko dobro zabavili da će Ribafish svoj nastup ponoviti i u srijedu 24. svibnja u 14h.

Ako vas zanima kakvu pizzu će napraviti Renata Končić Minea 23. svibnja od 14:30h i Sandi Pego 25. svibnja od 14h također uz sudjelovanje članova Udruge Down, nikako nemojte propustiti doći. Usto sav prihod od pizza naših zvijezda je namjenjen za Udrugu Down Zagreb.

Foto: Sandro Sklepić

Zabava za djecu i odrasle

Tijekom cijelog trajanja Festivala otvorena je i Zagi Kids Zona, sa svakodnevnim  kreativnim radionicama za djecu, mađioničarskim predstavama, tranpolinom i bungee trampolinom.

Za kretivnu zabavu za odrasle pobrinuo se Art Bottega – prvi Wine & Paint studio u Hrvatskoj, koji su stigli sa slikarskom opremom i materijalima, te vinom. Iskustvo u slikanju uopće nije potrebno. Naši instruktori, provest će vas korak po korak kroz ovo nezaboravno iskustvo. Odmah po dolasku ponuditi ćemo vas s čašom vina te ste slobodni konzumirati upravo onoliko koliko vi želite tijekom cijele večeri, kažu ističući kako se sudionici odlično zabaviti i kući otići s vlastitim remek djelom kao uspomenom na ovo jedinstveno iskustvo i zabavu. Njihove radionice na rasporedu su danas 19. 5. od 17 h te u srijedu i četvrtak u isto vrijeme i traju dva i pol sata.

Stiže i pizza majstor iz Venecije

Idući tjedan očekuje nas i ekskluzivno gostovanje talentiranog Mattea Cantona, pizza majstora iz Venecije koji je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu pizze u Parmi osvojio 5. mjesto u konkurenciji od 700 natjecatelja. Matteo će u utorak 23. svibnja od 17:00 sati tijekom dvostanog showa s posjetiteljima podijeliti svoja znanja, vještine i naravno, ispeći pizzu koja je osvojila strogi žiri.

Pridružite nam se na jedinstvenoj Festi Italiani u srcu Zagreba svakog dana od 12:00 sati do ponoći, ulaz je besplatan, a osmijeh na licu zagaranitaran bez obzira na vremenske uvjete – Pizza Festival je tu da vam slasnim zalogajima i odličnom atmosferom uljepša i čak i kišni dan!

Sve novosti možete svakodnevno doznati na društvenim mrežama Pizza Festivala Zagreb – Facebook i Instagram.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori