Gigantski kroasan novi je viralni trend u gastro svijetu
Gigantski kroasan novi je viralni trend u gastro svijetu

Gigantski kroasan novi je viralni
trend u gastro svijetu

Odbijamo vjerovati da postoji osoba koja ne voli kroasane. Hrskavi, mekani, s maslacem ili punjeni nekom ukusnom kremom, kroasani su savršen doručak, ali i desert uz kavicu. Prvo su se pojavili kao kiflice u 13. stoljeću u Austriji dok ih Francuzi nisu malo modificirali i preimenovali u croissant.

Gigantski kroasan

Za sve one koji se ne mogu dovoljno zasititi ovog pekarskog proizvoda, imamo rješenje. S obzirom na to da postoje već stoljećima, pojavljuju se svakakve inovacije u pravljenju kroasana. Jedna od zasigurno najimpresivnijih je viralni gigantski kroasan kojeg viđamo po društvenim mrežama.

Prvi put se pojavio, naravno, u Parizu u slastičarni poznatog pastry chefa Philippea Conticinija koji ima impresivnu karijeru. Radio je u renomiranim restoranima u Francuskoj, SAD-u i Japanu, a prvi se sjetio deserte posluživati u staklenim čašama umjesto na tanjurima.

Philippe Conticini u Parizu ima slastičarnu na pet lokacija, tako da ako ste ikad u Francuskoj metropoli, ne smijete propustiti priliku isprobati gigantski kroasan. Potrebno ga je naručiti unaprijed te košta 20 eura.

Za savršenu Instagram fotku

No, ovaj trend nije stao u Parizu. Razne svjetske slastičarne i pekare su počele raditi svoje verzije gigantskog kroasana pa ih tako ima u Milanu u slastičarni Aroma Napoletano. Tamo možete probati Cornetto XXL na kojeg možete staviti rezano ili cijelo voće, nasjeckane bademe, mljevene pistacije, slastičarsku kremu ili šlag. Često ih oboje u svijetlu boju poput roze, zelene ili crne kako bi se još više istaknuo. Sličan kroasan pojavio se i u New Yorku u Magic Hour Rooftop Bar and Loungeu gdje ga možete naručiti s ružičastom glazurom i jagodama, a može nahraniti deset ljudi.

I Turska je pohitala za ovim trendom pa tako u francuskoj slastičarni u Istanbulu možete uz gigantski kroasan naručiti i gigantski espresso.

Supreme ili cube

Međutim, gigantski kroasan nije jedini koji se poigrao s njegovim dimenzijama. Već nam je poznat Supreme kroasan, odnosno kroasan okruglog oblika koji je postao viralan na TikToku. Dok su slastičarne diljem svijeta prigrlile okrugli kroasan i napravile svoju verziju, originalni Supreme smislio je slastičar Scott Cioe u pekari Lafayette u New Yorku. Okrugli kroasan nije zaobišao ni Hrvatsku. Možete ga probati u Zagrebu u Balance brunch baru u Bijeničkoj cesti na Šalati.

@breakfastlondon

The TikTok Famous Pistachio Supreme Croissant from Philippe Conticini in London being made 🤤 Have you tried it yet? #breakfastlondon

♬ original sound - Breakfast London

Švedski pekar Bedros Kabranian otišao je korak dalje te osmislio i cube kroasan, odnosno kroasan u obliku kocke kojeg je proslavila londonska slastičarna Le Deli Robuchon.

Ludi trendovi u svijetu slatkog

Različite veličine i oblici kroasana potaklo nas je da istražimo i ostale trendove u slastičarskome svijetu. Jedan od najzanimljivijih kolača pojavio se prije manje od deset godina u Japanu a zove se – raindrop kolač. Baš kao i samo ime, izgledom podsjeća na jednu veliku kaplju kiše. Iako na Instagram slici izgleda estetično, okusa nema jer se pravi od samo dva sastojka, vode i agar agra (prirodni biljni žele izvađen iz morske alge). Ipak, okus mu daju razni dodatci koje možete jesti uz nju, a sami kolač sadrži nula kalorija!

Još jedan ekstravagantni trend su sukulentne torte. To su torte koje su dekorirane jestivim sočnim ukrasima, a ime su dobile po sukulentima. To su “sočne” biljke koje spremaju vodu u svoje listove, stabljiku ili korijen, poput Aloe vere. Dok se neki odluče dekoraciju napraviti od kreme od maslaca, drugi se odluče na prave sukulentne biljke.

Učitati još
Zatvori