Popularni zagrebački bistro ima novi meni s proljetnim jelima koja morate isprobati
Popularni zagrebački bistro ima novi meni s proljetnim jelima koja morate isprobati

Popularni zagrebački bistro ima novi meni s proljetnim jelima koja morate isprobati

Popularni zagrebački bistro Market nedavno je predstavio novi meni koji smo napokon otišle isprobati. Kako nam je vlasnik Fran Ćurković najavio još u veljači, zatvaranje Marketa 2 iskoristili su za proširivanje jelovnika pa su nas na ovom proljetnom dočekala dva predjela, sedam glavnih jela te dva deserta.

To je najveći broj jela koji smo do sada imali na jednom meniju i smatramo da je to idealan broj. Željeli smo našim gostima ponuditi više opcija, a da naše kuhanje i dalje ostane sa svježim namirnicama, ispričao nam je Fran.

Što sve možete pronaći na novom meniju i koja su jela nas oduševila, donosimo u nastavku.

Chef Goran Stanisavljević
Chef Goran Stanisavljević

Juhe i predjela

Kao i uvijek, i na ovom meniju pronaći ćete dnevnu juhu koja se uvijek radi sa sezonskim namirnicama s Dolca, gdje chef Goran Stanisavljević izbacuje svoju kreativu.

Beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom je idealno predjelo za sve mesoljupce. Biftek u Marketu kupuju na Dolcu u mesnici Zagorac gdje je meso uistinu odlično. Uz beef tartare serviraju maslac sa začinskim biljem i domaći sourdough tostirani kruh.

Druga opcija kad su predjela u pitanju je Spring Soparnik s domaćim bijelim umakom. Radi se o Marketovoj interpretaciji soparnika pod utjecajem azijskih spring rolica, gdje su željeli postići hrskavost spring rolica, a zadržati donekle okus soparnika. Ljubitelji klasičnog soparnika moraju znati da se u ovom spring soparniku nalazi i krema od sira, tako da se ne radi o klasičnom soparniku. Uz navedeno, serviraju blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick.

Glavna jela

Među sedam glavnih jela sigurno ćete pronaći svog favorita. Naš izbor je pao na Rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i hrskavim špekom. Radi se o jedanom od Marketovih najpoznatijih rižota koji se sada vratio na menu, a možemo ga opisati kao pravo proljeće u rižotu. Kompleksan i lagan, oduševit će vas okusima i naša je topla preporuka.

Još jedan rižoto je na ovom meniju doživio comeback, a radi se o rižotu s biftekom, gljivama i grilanim cherry rajčicama. Ovo jelo su prije nudili kao dnevno jelo i svaki put bi se rasprodalo pa su ga sada odlučili uvrstiti na menu. Rižoto s gljivama i cherry rajčicama serviran je sa 80-90g bifteka ala tagliata (tanko narezan) koji stavljaju na vrh rižota.

Ragu od svježe sous vide hobotnice sa zapečenim rimskim njokima prava je riblja poslastica koja će oduševiti sve ljubitelje hobotnice. Mi smo definitivno među njima pa smo zaista uživali u svakom zalogaju.

Pašticada s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom je Marketova verzija tradicionalne pašticade s njokima s twistom. Radi se o jelu sa zimskog menija koje je toliko popularno da su ga jednostavno morali ostaviti i na ovom proljetnom.

Sous vide lungić s pireom od graška i grilanim mrkvama predstavlja super izbalansirano jelo s dovoljno proteina i manje ugljikohidrata. Tu je i otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet, kombinacija comfort fooda i tradicionalnog hrvatskog jela.

Za vegane u ponudi imaju Vegan Market Bowl sa seitanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem. Inspiraciju za ovo jelo pronašli su u poke bowlovima koji se nude u restoranima u Zagrebu. Preveli su to jelo na ‘hrvatski’ i dodali malo Market štiha i tako je nastao Vegan Market Bowl.

Deserti

S obzirom da smo ljubitelji slatkog, isprobali smo oba deserta i oba su nas osvojila. Krema od vanilije i bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim galette tijestom predstavlja dekonstrukciju galettea. Pravi proljetni desert koji će zadovoljiti nepce svakog gurmana.

Brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče je pravi izbor za sve ljubitelje čokolade. Cikla se zapravo ne osjeti, ali dodaje kremoznost brownieju i odlično se slaže s okusom agruma u kremici u kojoj se nalazi.

Mesni i riblji degustacijski meni

Još jedna novost u Marketu su i dva degustacijska menija – jedan mesni, jedan riblji – koji su najbolji način da isprobate Market jela i njihovu filozofiju. Na jednom vas čeka dnevna juha, Beef tartare, Sous vide lungić te desert po izboru s menija, dok na onom ribljem uz dnevnu juhu i desert možete isprobati Spring Soparnik i Ragu od svježe sous vide hobotnice. Cijena svakog menija iznosti 22,90 eura.

Foto: Karlo Jelić

Učitati još
Zatvori