Trebate ideju za uskrsni ručak? Lucija Bilandžić Matić donosi super recepte za prste polizati
Trebate ideju za uskrsni ručak? Lucija Bilandžić Matić donosi super recepte za prste polizati

Trebate ideju za uskrsni ručak? Lucija Bilandžić Matić donosi super recepte za prste polizati

Blagdansko razdoblje uvijek je savršen trenutak za druženja s obitelji i prijateljima. Na Uskrs ćemo se svi okupiti oko blagdanskog stola, a na njemu će se za doručak naći tipični uskrsni favoriti – pisanice, mladi luk, rotkvice, francuska salata, kuhana šunka, pinca i ostale delicije.

Nakon uskrsnog doručka na red dolazi ručak, a ako još uvijek niste smislili što će se naći na vašem jelovniku, tu smo da vam pomognemo. Naša Lucija Bilandžić Matić osmislila je cijeli menu za uskrsni ručak, prepun proljetnih namirnica.

Za predjelo možete poslužiti zeleni risotto sa začinskim biljem, koji će biti savršena uvertira u glavno jelo – janjetinu s pestom od pistacija. Za kraj se zasladite choco mousseom i maceriranim jagodama, fantastičnom kombinacijom za desert.

Recepte donosimo u nastavku, a sve što vam možemo poželjeti je dobar tek i sretan Uskrs!

Zeleni risotto

Zeleni risotto možete napraviti od bilo kojeg začinskog bilja (tipa bosiljak, peršin, kopar, miks svega po malo), a mi smo ovaj put radili samo s medvjeđim lukom.

Sastojci:

  • 1 šalica riže za rižoto
  • 1 šalica bijelog vina
  • 1 manja glavica ljutike (ili manji poriluk)
  • 300 ml vruće vode za podlijevanje
  • korica jednog limuna
  • 1 šalica ribanog parmigiana
  • sok pola limuna
  • pola maslaca
  • 1 vezica medvjeđeg luka
  • maslinovo ulje

Medvjeđi luk izblendajte s malo maslinovog ulja i vode. Na maslinovom ulju ispirjajte ljutiku par minuta, a zatim dodajte rižu i miješajte dok se ne zastakli. Podlijte s vinom i miješajte koju minutu dok ne ispari. Dodajte izblendani medvjeđi luk pa ponovno miješajte. Posolite i popaprite po želji. Riža uvijek mora biti u dovoljno tekućine da ‘talasa’ kad prodrmate posudu. Podlijevajte s vodom dok riža ne bude al dente pa dodajte maslac, parmigiano, limunovu koricu i sok. Poklopite i pustite da odstoji par minuta. Servirajte odmah uz čašu finog vina.

Janjetina s pestom od pistacija i kremasti pire s ljutikom

Sastojci:

  • janjetina (bilo koji komad koji volite – but, leđa, rebrica, sve funkcionira)
  • pesto od pistacije (ima ga za kupiti u talijanskim delikatesama)
  • 1 kg krumpira za pire
  • 1 velika ili 3 manje ljutike
  • 5 žlica maslaca
  • čaša bijelog vina
  • malo mlijeka

Janjetinu premažite pestom – jednostavno cijeli komad mesa obložite slojem umaka. Obično je pesto već dobro začinjen i slan pa ne treba dodavati soli, ali svakako ga probajte pa sami odlučite da li će vam trebati još soli. Pecite na 200 stupnjeva sve dok iz mesa ne ide bezbojan sok (zabodite vilicu u najdeblji dio).

Ljutiku narežite na sitno i pirjajte na 2 žlice maslaca 10ak minuta. Kad počne biti ljepljiva, podlijte s bijelim vinom. Pirjajte dok vino ne ispari.

Za pire normalno kuhajte krumpire narezane na manje kocke u slanoj vodi. Kad ih možete probosti vilicom da kocka pukne na pola, gotovi su. Procijedite ih i odmah ih vruće protisnite. Dodajte 3 velike žlice maslaca i malo mlijeka pa miješajte dok ne dobijete kremastu strukturu pirea. Dodajte ljutiku i dobro izmiješajte. Posolite i popaprite po želji.

Choco mousse

Sastojci:

  • 120 ml vrhnja za šlag
  • 340 grama gorko-slatke čokolade, grubo izlomljene
  • 8 bjelanjaka
  • 50 grama šećera
  • 4 velika žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Čokoladu s vrhnjem otopite na pari. Zakuhajte centimetar vode do vrenja u srednje velikoj posudi. Pomiješajte vrhnje i čokoladu u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu. Kad voda zakipi, smanjite vatru tako da voda jedva ključa. Postavite posudu iznad lonca i pustite da se čokolada otopi, povremeno lagano miješajući pjenjačom.

Dok se čokolada topi, mikserom umutite snijeg od bjelanjaka. Kada bjelanjci postanu pjenasti dodajte šećer.  Nastavite mutiti dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Nakon što se čokolada potpuno otopi, isključite vatru, ali ostavite posudu iznad lonca. Dodajte jedan po jedan žumanjak, nakon svakog dodavanja pjenjačom izmiješajte.  Ako smjesa izgleda grudasto, izvadite zdjelu iz posude, ohladite na minutu, zatim dodajte 1 žlicu vrhnja i miješajte dok ne postane sjajna i glatka. Umutite vaniliju. Ne brinite ako i dalje ne izgleda potpuno glatko.

Dodajte četvrtinu tučenih bjelanjaka u čokoladnu smjesu i nježno miješajte sa špatulom dok se smjesa ne sjedini. Dodajte ostatak bjelanjaka i umiješajte ih špatulom, sve dok se smjesa ne ujednači. Ohladite cca 4 sata. Servirajte sa šlagom. Dodaci mogu biti još maslinovo ulje, cvijet soli, bobičasto voće…

Macerirane jagode

Jagode narežite na četvrtine. Prelijte s velikom žlicom meda i aceta balsamica, dodajte malo grubo mljevenog papra i žličicu vanilije. Pustite da odstoji pola sata.

Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača. 

Foto: Mateja Vrčković
Učitati još
Zatvori