Pizza je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svijetu. Jedemo ju u restoranima, pripremamo ju kod kuće, možemo ju pronaći u pekarama i na gotovo svakom koraku. Zbog lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja, pizza je omiljeni izbor kad su u pitanju razni partyji, proslave i druženja.
Ona prava dolazi iz talijanskog gradića Napulja, ali do danas ne samo da se proširila cijelom planetom, već razne države i gradovi imaju svoje verzije i interpretacije omiljenog jela. Koriste se različite namirnice, tijesto je različitih debljina, pizze se peku u različitim posudama, a tu su još i poneke skrivene tajne za pripremu pravih pizza za neko područje.
Ako se odlučite pizzu raditi kod kuće, važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara. Nećemo pričati ni o količinama sastojaka jer svatko ima svoju ideju savršene pizze pa pustite mašti na volju.
Ako vam pak nedostaje ideja, Lucija Bilandžić Matić u nastavku donosi recepte za dvije pizze koje ćete sigurno poželjeti isprobati idući put kad vam društvo dolazi na druženje. A možete ih pripremiti već danas za večeru 🙂
Sastojci za tijesto za 2 pizze:
- 250 gr brašna za dizano tijesto
- 140 ml vode
- žličica maslinovog ulja
- malo soli
Umijesite sve sastojke za tijesto dok ne dobijete mekano tijesto (cca 3 min), poravnajte ga i pobrašnite s obje strane. Razvucite tijesto rukom ili za tanku pizzu razvaljajte valjkom.
Pizza prosciutto cotto, šparoge, umak od maslina i rajčica
Sastojci:
- umak od rajčice i taggiasca maslina (pasata + narezane masline + malo origana)
- zlatni šampinjoni
- cherry rajčice
- šparoge
- prosciutto cotto (kuhani pršut)
- stracciatella
Postupak:
Razmažite umak od rajčice i maslina, dodajte gljive, rajčice i šparoge. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na prethodno zagrijanom pekaču za pizzu na najdonjoj rešetki u pećnici na 230 stupnjeva 10ak min, ovisno kako vam pećnica radi. Na vruću pizzu dodajte kuhani pršut i stracciatellu te odmah poslužite.
Pizza mortadela, straciatella, koromač, pesto od pistacija
Sastojci:
- pesto od pistacija
- koromač
- mladi luk
- stracciatella
- mortadella
Postupak:
Razmažite pesto od pistacija, dodajte na tanko narezani koromač i mladi luk narezan na kolute. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na prethodno zagrijanom pekaču za pizzu na najdonjoj rešetki u pećnici na 230 stupnjeva 10ak min, ovisno kako vam pećnica radi. Na vruću pizzu stavite mortadellu i stracciatellu, a po želji dodajte još malo pesta od pistacija.
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.
Foto: Mateja Vrčković