Pasta Grannies: Instagram profil na kojem bake iz Italije dijele najbolje recepte za tjesteninu
Pasta Grannies: Instagram profil na kojem bake iz Italije dijele najbolje recepte za tjesteninu

Pasta Grannies: Instagram profil na kojem bake iz Italije dijele najbolje recepte za tjesteninu

U kuhinjama diljem Italije bake, odnosno nonne, s ljubavlju pripremaju tradicionalna jela od svježe tjestenine za svoju obitelj, baš kao što su to radile njihove majke i bake, iz generacije u generaciju.

Pasta Grannies je YouTube kanal dostupan i na Instagramu kao @pastagrannies na kojem bake iz Italije dijele obiteljske recepte i svoje znanje. Zara Home sada je predstavila kolekciju sa svim potrebnim alatima za izradu tjestenine kod kuće, upravo preko ruku triju talijanskih baka koje nas podučavaju svojim najboljim receptima.

One su nonna Nadia, nonna Leondina i nonna Maria, a svaka donosi po jedan recept za tjesteninu koji jedva čekamo isprobati! Danas smo se odlučili za mandilli di saea s pestom Genovese prema receptu nonne Nadije.

Mandilli di saea s pestom Genovese by nonna Nadia

Nonna Nadia živi u Ligurskim planinama, blizu Lumarza. Voli živjeti u skladu s prirodom. S prozora iznad kuhinjskog sudopera nazire se rub šume, gdje često vidi jelene, a ponekad i vukove. Obožava uzgajati vlastito povrće i pripremati recepte od nule. Usto izrađuje i vlastito brašno od lokalno uzgojene pšenice cjelovitog zrna koje ima prekrasan miris orašastih plodova.
Mandilli di saea znači ‘svileni rupčići’, stoga ovi veliki kvadrati tjestenine moraju biti tanki i lagani.

Sastojci:

(za 4 do 6 osoba) 

Za tijesto:
  • 400 g brašna tip 00
  • 4 velika jaja
Za pesto:
  • 1 češanj češnjaka
  • 70 g talijanskih pinjola, sirovih ili lagano prženih
  • 60 g listova genovskog bosiljka
  • 50 g ribanog sira Parmigiano Reggiano
  • 50 g ribanog sira Pecorino Sardo
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja (po mogućnosti blago, začinsko ligursko ulje)
  • Sitna morska sol, po želji

Priprema:

Za pripremu tjestenine pomiješajte brašno u velikoj zdjeli. U sredini napravite rupu. U drugoj posudi razbijte jaja i umutite ih vilicom. Znat ćete da su jaja dobro umućena kada podignete vilicu i ne vidite grudice. Dodajte ih u rupu koju ste napravili u brašnu.
Zamijesite tijesto što tanje, na debljinu od 0,5 mm. List tjestenine pospite brašnom i namotajte oko valjka za tijesto. Zatim uzmite nož i zarežite sve slojeve po dužini.
Tjestenina će pasti s valjka u pravokutnim trakama koje će čudom sve biti iste širine.
Posložite trake jednu na drugu i zarežite ih vodoravno kako biste dobili kvadrate. Točna veličina ovisit će o debljini valjka, ali trebali biste dobiti kvadrate od otprilike 15 cm. Ako vas rezultat podsjeća na svilene rupčiće, bravo!
Za pesto uklonite ljusku s režnja češnjaka i prerežite ga po dužini. Ako vidite da ima zeleni izdanak (ili anima, kako ga zovu Talijani), uklonite ga i bacite.
Režanj češnjaka stavite u mužar s pinjolima i sve zajedno zdrobite dok ne dobijete neujednačenu smjesu. Dodajte naribane sireve i promiješajte smjesu s malo ekstra djevičanskog maslinova ulja. Možda vam neće trebati cijela smjesa.
Sada ste dobili gustu, ali prilagodljivu smjesu. Ako želite upotrijebiti štapnu miješalicu ili multipraktik, dobit ćete glađu smjesu malo drugačijeg okusa, ali ne toliko da se zarumenite kada sjednete za stol.

Ostale recepte, kao i cijelu kolekciju Zare Home potrebnu za pripremu tjestenine pronađite ovdje.

Učitati još
Zatvori