Ako pitate Lea Jurešića, ultimativni okus ovoga Valentinova je malina
Ako pitate Lea Jurešića, ultimativni okus ovoga Valentinova je malina

Ako pitate Lea Jurešića, ultimativni okus
ovoga Valentinova je malina

Donosimo vam recept za desert s okusom maline kojim su Leo Jurešić i Kenwood obilježili mjesec ljubavi

Ako slika govori više od tisuću riječi, hrana priča više tisuća jezika. Zato ovog Valentinova svoju partnericu ili partnera iznenadite nečime što sigurno neće očekivati – romantičnim desertom koji ste napravili vlastitim rukama – i uz malu pomoć omiljenog kuhinjskog pomoćnika.

Leo Jurešić je tako ovog Valentinova osmislio recept kojim je „volim te“ rekao kroz slatke zalogaje. Njegova ljubav prema Kenwood uređajima nastavila se i nakon završetka najpoznatijeg hrvatskog kulinarskog showa pa mu je u pripremi i osmišljavanju ovog recepta najbolji partner bio Titanuium Chef Patissier XL.

Leo Jurešić_Skrivena malina 9

Recept koji je Leo osmislio baziran je na okusu maline, a pripremiti ga možete i vi, pogotovo ako ste partnericu ili partnera upoznali u ljetnim mjesecima jer će vas okusom vratiti u početke veze. Osim izgledom, desert je neodoljiv i okusom – a budući da se svi slažemo da ljubav ide kroz želudac, ovo je savršen način da na sasvim novi način i ponovno pridobijete onoga nekoga svoga.

Leo Jurešić Skrivena malina

„Priprema je jednostavna, posebno uz Kenwood Titanuium Chef Patissier XL koji zaista pola posla uradi umjesto vas“ – kaže nam Leo. Za početak 70 g kakaa u prahu, 100 g maslaca i jednaku količinu brašna i šećera ubacite u Kenwood i pustite da ih promiješa. Uređaj ima opciju zagrijavanja sastojaka pa će krute sastojke pretvoriti u kompaktnu smjesu. Kada je ona gotova, pecite ju u pećnici na 160 stupnjeva desetak minuta, ovisno o pećnici, i svakih par minuta promiješajte kako smjesa ne bih zagorjela.

Zatim pripremite maline u sirupu. Zakuhajte 100 g vode i 100 g šećera, a kad se sastojci sjedine, pustite da se smjesa spusti do nekih 70 stupnjeva pa u sirup dodajte 100 g svježih malina, pustite da odleže desetak minuta i zatim ih izvadite sa strane.

Gel od malina ćete dobiti tako da 200 g malina zakuhate u 20 g vode, a kad se maline počnu raspadati, maknite ih s vatre i propasirajte ih. Zatim smjesu vratite natrag na vatru i dodajte 50 g šećera i 2,5 g Agar Agara, konstantno miješajući. Pustite smjesu da prokuha pa ju sklonite sa strane dok se ne ohladi. Kada je smjesa hladna, izblendajte ju u fini gel.

Vrijeme je za kreker od maline koji ćete napraviti tako da u Kenwood uređaju pomiješate 30 g bjelanjka, 10 g brašna, 20 g šećera, 5 g praha od maline i smjesu koja je ostala u situ od pripreme gela od maline. Kada uređaj poveže sastojke, pecite ih 30 minuta, na 140 stupnjeva.

Leo Jurešić Skrivena malina
Leo Jurešić Skrivena malina
Leo Jurešić Skrivena malina
Leo Jurešić Skrivena malina

Ovaj recept poseban je po osvježavajućoj kremi od pistacije koju je zaista jednostavno napraviti. Za početak karamelizirajte 100 g šećera pa dodajte jednaku količinu pistacija i pustite da se ohladi. Ohlađenu smjesu izblendajte u finu pastu te zatim umiješajte 20 g maslaca. Nakon toga u ohlađenu smjesu dodajte 50 g tučenog vrhnja i ostavite u hladnjaku.

Leo Jurešić Skrivena malina

Sladoled od ricotte ćete pripremiti od 3 žumanjka, 250 g vrhnja, 130 g mlijeka, 80 grama šećera, 40 grama bijele čokolade i 100 grama ricotte. Prvo ugrijte mlijeko, 130 grama vrhnja i šećer. U smjesu postepeno dodajte istučene žumanjke pa kratko vratite na laganu vatru, konstantno miješajući (ili neka to vaš Kenwood učini za vas). Nakon toga dodajte ricottu i bijelu čokoladu, sve propasirajte i na kraju dodajte ostatak hladnog vrhnja. Zatim sve stavite u nastavak za izradu sladoleda, posložite kao što je to učinio Leo i voilà, imate savršen romantični desert.

Leo Jurešić Skrivena malina

Umjesto da nepotrebno prljate velike količine suđa, u pripremi ovog recepta uvelike vam može pomoći Kenwood Titanuium Chef Patissier XL u čije dvije zdjele izrađene od nehrđajućeg čelika možete zagrijavati sastojke, sve dok ih uređaj miješa. Mikser također ima opciju vaganja sastojaka, tako da točno znate koliko ste čega dodali, bez prethodnog vaganja. Iskoristite to jer – nema ništa manje romantično od pranja suđa. 😊

Foto: PR

Učitati još
Zatvori